Επιστολή Μακρυγιάννη στον Ρουπακιώτη για την απόδραση

«Τον ελεύθερο άνθρωπο δεν τον κρατάνε τα "βραχιολάκια"» υπογραμμίζει με ανοιχτή επιστολή του ο κρατούμενος των φυλακών Λάρισας Μιχ. Μακρυγιάννης, απαντώντας και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη....

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σε ΜΜΕ δημοσιεύματα που αναφέρονται στο όνομά μου με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια» εντοπισμού των κρατουμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ρουπακιώτη
και τις σχετικές αναφορές, η απόφαση πάρθηκε όταν στις 19 Αυγούστου δεν επέστρεψα στη φυλακή από την άδεια. Τότε εξάλλου, ειπώθηκαν και γράφτηκαν απίθανα πράγματα ότι δήθεν δεν γύρισα γιατί δεν μου έδιναν άδεια και διάφορες άλλες ανοησίες από αυτούς που υποτίθεται ότι ενημερώνουν χωρίς να μπουν στον κόπο να κάνουν στοιχειώδη έρευνα, αρκούμενοι στις πληροφορίες που τους δίνει η αστυνομία. Αν και δεν με εκπλήσσει ότι ούτε ο υπουργός, που έχει ενημερωθεί προσωπικά από εμένα τον ίδιο στη διάρκεια επίσκεψής του στις φυλακές Λάρισας, ούτε φυσικά τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στους πραγματικούς λόγους, που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
Για να εξηγούμαι λοιπόν, παραβίασα την άδεια, γιατί αυτοί που υποτίθεται έχουν αρμοδιότητα για την τήρηση των νόμων τους οποίους οι ίδιοι ενστερνίζονται, δεν τους εφαρμόζουν. Συγκεκριμένα, ξεπλήρωσα τους λογαριασμούς μου με τη δικαιοσύνη στο ακέραιο, καθώς εξέτισα το σύνολο της ποινής μου και εδώ και πάνω από έναν χρόνο έπρεπε να έχω ενταχθεί στο καθεστώς της υφ' όρων απόλυσης. Επτά φορές απέρριψαν τα συμβούλια το αίτημά μου με γενικόλογο σκεπτικό καρμπόν και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι εννέα φορές επέστρεφα κανονικά από τις άδειες, δεν είχα πειθαρχικά και υπέρ της απελευθέρωσής μου τασσόταν η κοινωνική υπηρεσία και η διεύθυνση της φυλακής, ενώ θετικές εισηγήσεις έκανε και ο εισαγγελέας.
Αγνοήθηκε προκλητικά το γεγονός ότι το αίτημά μου στήριξαν χιλιάδες πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συνυπέγραψαν σχετικό κείμενο, διακεκριμένοι εγκληματολόγοι καθώς και το σύνολο των συγχωριανών μου στη Γελαδινή Καρδίτσας. Καμία σημασία δεν δόθηκε στις μαρτυρίες των συγγενών και φίλων μου και στο γεγονός ότι μόλις έμενα ελεύθερος θα εργαζόμουν και θα ζούσα επιτέλους τη ζωή μου ήρεμα. Με οδήγησαν στην απόγνωση, απελπίστηκα και αγανάκτησα. Ψυχορραγούσα κι εγώ κι η οικογένειά μου. Κατάλαβα ότι σκοπός ήταν η ηθική και φυσική εξόντωσή μου, μου επέβαλαν μια άλλη καταδίκη σε αργό θάνατο. Κάτω από αυτή την αφόρητη πίεση, αποφάσισα να ζήσω και να πεθάνω ελεύθερος έστω και κυνηγημένος γνωρίζοντας ότι ήταν πολύ πιθανή μια «τυχαία εκπυρσοκρότηση» του όπλου κάποιου από τους διώκτες μου.
Κάτι που δεν συνέβη από τύχη γιατί η σύλληψή μου τον Νοέμβριο έγινε παρουσία εισαγγελέα. Η αλήθεια, που ποτέ υπουργοί και Τύπος δεν είπαν, είναι ότι δεν υπάρχει δίκαιο στη δικαιοσύνη και ο σωφρονισμός που εφαρμόζουν στην ουσία είναι αναπαραγωγή του εγκλήματος, για να συντηρείται το δικαστικό και διωκτικό σύστημα. Αυτοί που στα τηλεοπτικά παράθυρα κόπτονται για την πάταξη της ανομίας προκειμένου να μην θιγούν τα δικά τους συμφέροντα, παρανομούν και περιφρονούν τους νόμους που τυχαίνει να διασφαλίζουν στοιχειώδη δικαιώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων.
Ανομία είναι όταν απειλείται το συμφέρον πολιτικών και συμμέτοχων στο σύστημα και όχι όλων των άλλων; Τι ισχύει για όλους εμάς;
Κύριοι που ρημάξατε τον τόπο, καταδικάσατε στην ανέχεια και την πείνα το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας για ποια δικαιοσύνη μιλάτε; Ακούμε συνέχεια ότι θα γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών κι αυτό που γίνεται είναι να φυλακίζεται περισσότερος κόσμος. Αν έφευγαν οι κρατούμενοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για υφ' όρων απόλυση και οι δικαστές δεν μοίραζαν τα χρόνια σαν τα στραγάλια, οι φυλακές θα άδειαζαν και δεν θα χρειαζόταν να χτίζονται άλλες προς όφελος ορισμένων επιτήδειων. Αφήστε τα σχέδια για τα πανάκριβα «βραχιολάκια» που τάχα θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει και δεν πείθετε κανέναν. Ο άνθρωπος που θέλει να ζήσει και να πεθάνει ελεύθερος, φεύγει και δεν τον κρατάνε, ούτε «βραχιολάκια», ούτε τίποτα».
Μιχάλης Μακρυγιάννης
Keywords
Τυχαία Θέματα