Επικεφαλής του σλοβακικού ακροδεξιού κόμματος εξελέγη κυβερνήτης μιας σημαντικής περιφέρειας της χώρας

Ο επικεφαλής του σλοβακικού ακροδεξιού κόμματος εξελέγη κυβερνήτης μιας σημαντικής περιφέρειας της χώρας στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο....

Ο Μαριάν Κότλεμπα, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος-Η Σλοβακία μας (LSNS) εξελέγη τοπικός κυβερνήτης της Μπάνσκα Μπιστρίτσα στην κεντρική Σλοβακία με 55,5%,
έναντι 44% που κέρδισε ο αντίπαλός του Βλαντίμιρ Μάνκα, που εκπροσωπούσε το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Κότλεμπα, 36 ετών, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για διασπορά ρατσιστικής προπαγάνδας, όμως είτε έχει αθωωθεί, είτε έχουν αρθεί οι κατηγορίες εναντίον του. Επίσης έχει ζητήσει να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τα «παράσιτα» και να προαχθεί η κατανάλωση τοπικών φαγητών έναντι των ιρλανδικών και των πολωνικών, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εγχέονται με «νερό και στεροειδή».
Το LSNS έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει στρατηγικής σημασίας εταιρείες, να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «εγκληματικό» οργανισμό.
«Έχουμε χάσει όλοι», αναφέρει η εφημερίδα SME στο φύλλο της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου. «Τα άρβυλα στην περιφέρεια της Μπίστριτσα σφυροκοπούν τα κεφάλια μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα για να σπάσουμε την κυριαρχία του Smer», του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
Παρά τη νίκη του, ο Κότλεμπα θα έχει περιορισμένη επιρροή στις αποφάσεις της Μπάνσκα-Μπιστρίτσα, καθώς το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα ελέγχει την πλειονότητα των εδρών στην επαρχία αυτή, που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη Σλοβακία.
Το Smer κέρδισε τις εκλογές στις έξι από τις οκτώ περιφέρειες της Σλοβακίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα