Ενισχύσεις για πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους και αγελαδοτρόφους

Στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και λίγοι αγελαδοτρόφοι), στις πεδινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις εξετάζεται να δοθούν κατά προτεραιότητα οι ενισχύσεις με την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis»....

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντατσιάν Τσόλος έδωσε το πράσινο φως
για την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους.
Πρόκειται για εφαρμογή επιτρεπόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες καταστάσεις όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες θεομηνίες ή για την αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης όπως αυτή που έχει προκύψει από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
Μετά τη θετική απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα σύσκεψη των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό το συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης Προγραμματισμού. Στη σύσκεψη εξετάστηκε αφ' ενός ο τρόπος κινητοποίησης του κανονισμού «De minimis» για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, καθώς και της ενεργοποίησης του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009 για τα μέτρα ειδικής στήριξης των γεωργών.
Το θέμα των δράσεων για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, σε νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Στόχος είναι να εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες των μέτρων τα οποία έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών - ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποσαφηνισθούν οι προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων καθώς και οι διαδικασίες πληρωμής τους. Όλα αυτά θα συμπεριληφθούν σε σχετική ΚΥΑ η οποία ήδη προετοιμάζεται.
Πρόθεση του υπουργείου είναι οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας συζητήθηκε και το θέμα της ενίσχυσης της καλλιέργειας των ψυχανθών και μέσω αυτού της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από το πρόβλημα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.
Επισημαίνεται ότι η προώθηση της καλλιέργειας ελληνικών ψυχανθών φυτών, τόσο για την επιστροφή των οσπρίων στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, όπως ρεβύθια, φακές και φασόλια, όσο και για την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών, ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα και να μειωθούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές αποτελεί μια από δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη.
Το ύψος των ενισχύσεων για την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis» μπορεί να φθάσει περίπου τα 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν όσα ποσά προκύψουν από την ανακατανομή του άρθρου 68 του Κανο
Keywords
Τυχαία Θέματα