Έλεγχος στα golden boys του Δημοσίου

Τα «golden boys», τους πολυθεσίτες και τα «αρπακτικά» που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα επιχειρεί να ελέγξει η κυβέρνηση μέσω της απογραφής τους και διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων τους....
υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κκ. Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης,
αποφάσισαν να διενεργήσουν απογραφή, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου 100.000 άτομα.
Η νέα απογραφή, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει πειστικά στοιχεία στην τρόικα για το εύρος του δημόσιου τομέα και για το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, το οποίο δεν έχει μειωθεί παρά τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Έλεγχος σε όλους
Σύμφωνα με το Βήμα, από την νέα απογραφή δεν πρόκειται να εξαιρεθούν οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, το προσωπικό της Βουλής, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών καθώς και οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ (που επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του κρατικού τους προϋπολογισμού ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου) καθώς και οι επικεφαλής των Ανώνυμων Εταιρειών και των ΔΕΚΟ οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων της «στρατιάς των κομματικών εγκαθέτων», οι οποίοι διατηρούν παχυλούς μισθούς, γράφουν συνήθως στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μείωση των αποδοχών τους και φοροδιαφεύγουν βγάζοντας δημόσιο χρήμα στο εξωτερικό.
Από την διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων του προσωπικού που θα απογραφεί είναι απολύτως βέβαιον ότι θα προκύψουν σκανδαλώδεις μισθοί διευθυντικών στελεχών, «ύποπτα» επιδόματα και παροχές που εκτοξεύουν στα ύψη τις βασικές αποδοχές ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, για παράδειγμα, οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, για την περίοδο 2011 – Μάρτιος 2012, ανήλθαν σε 79.000 ευρώ, ενώ τη διετία Ιούνιος 2010 – Ιούνιος 2012 το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.

Ποιοι θα απογραφούν
Η απογραφή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί θα αφορά:
- Τα φυσικά πρόσωπα που μισθοδοτούνται ή αμείβονται με πάσης φύσεως αμοιβή και συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση ή σύμβαση εργασίας ή έργου με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2190/1994.
- Τα μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, το προσωπικό της Βουλής και οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν αποτελούν τακτικό ή έκτακτο προσωπικό των φορέων αλλά λαμβάνουν αποδοχές ή αμοιβές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
- Άτομα
Keywords
Τυχαία Θέματα