Διώξεις για τα... τζάμπα ενοίκια!

Ποινικές ευθύνες σε μέλη διοικήσεων του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», την περίοδο 2004-2009, καταλογίζει ο εισαγγελέας σχετικά με καταβολές ενοικίων ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για τη χρήση του παλιού παραρτήματος του νοσοκομείου, γνωστού ως “Γαλλικού”, στην οδό Φράγκων. Από το 1999 το νοσοκομείο παραμένει κτίριο-φάντασμα και μόλις πέρσι εγκαταλείφθηκε κάθε σχέδιο αξιοποίησής του από το υπουργείο Υγείας. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο
διάστημα καταβάλλονταν ιδιαιτέρως υψηλά ενοίκια στην καθολική αδελφότητα του... “Ελέους του Βικεντίου του Παύλου”, που έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου, χωρίς όμως αυτό να χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που περιλαμβάνονται στη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε, το μηνιαίο ενοίκιο αυτά τα χρόνια έφτανε το ποσό των 12.740 ευρώ, με συνέπεια να ζημιωθεί το δημόσιο με συνολικά 488.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα που την αρμοδιότητα των καταβολών είχε η διοίκηση του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”.

Το θέμα μάλιστα απασχόλησε και το κοινοβούλιο, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, και τα σχετικά έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης στη δικογραφία.
Η έρευνα για τα ενοίκια που καταβάλλονταν για ένα κτίριο-φάντασμα, που εκκενώθηκε άρον άρον στα τέλη Νοεμβρίου του 1999, ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία. Ο πταισματοδίκης, στον οποίο ανατέθηκε η προκαταρκτική εξέταση, κάλεσε για εξηγήσεις τόσο τον τότε διοικητή του νοσοκομείου όσο και τα μέλη των διοικήσεων την ίδια περίοδο.

Ύστερα από την έρευνα ο εισαγγελέας προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμποντας σήμερα την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή. Μετά το 2009 οι επόμενες διοικήσεις του νοσοκομείου αρνήθηκαν την καταβολή των ενοικίων, με το σκεπτικό ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιούνταν.
Keywords
Τυχαία Θέματα