Αποφασίζουν σήμερα για την πρόταση μομφής προς το ρουμάνο πρόεδρο

Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής θα βρεθεί σήμερα στο Βουκουρέστι ο ρουμάνος πρόεδρος, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός τον κατηγόρησε για παραβίαση του Συντάγματος και υπέρβαση εξουσιών....

Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται απόψε, είναι απόρροια των ενεργειών της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Βίκτωρα Πόντα, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις με τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου.
Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση αναμένεται να «περάσει» η πρόταση μομφής, καθώς ο κυβερνητικός σχηματισμός διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη,
τότε στον Μπασέσκου θα επιβληθεί αναστολή της ιδιότητάς του για 30 ημέρες. Με την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη λήψη απόφασης περί την παραμονή ή την αποπομπή του προέδρου.

Για το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή της προεδρικής ιδιότητας για τον Μπασέσκου, ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Κριν Αντονέσκου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Γερουσίας, θα αναλάβει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα.
Αυτή την εβδομάδα ο συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων κατέθεσε νομοσχέδιο που διευκολύνει την πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο, το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του πολίτη της χώρας αποπέμφθηκε με την κατηγορία της πολιτικής μεροληψίας. Ο αντικαταστάτης του είναι ένας πρώην βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την ανησυχία σ’ ευρωπαϊκούς πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους αναφορικά με το σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου στη Ρουμανία.

Πηγή: CNN
Keywords
Τυχαία Θέματα