Απόφαση του ΣτΕ για το παράβολο

«Φρένο» στην αύξηση του παραβόλου για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.....

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφασή της έκρινε πως δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Συντάγματος, την ΕΣΔΑ αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή αυξημένου παραβόλου το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού, ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον
της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Θα πρέπει δηλαδή να συνεχίσει να ισχύει, όπως και στο παρελθόν, η καταβολή παραβόλου 100 ευρώ.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας το επίμαχο αυξημένο παράβολο θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που απορριφθεί η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνει η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «η υποχρέωση καταβολής του συνολικού ποσού του παραβόλου εξαρχής, ακόμη και όταν αυτό ανέρχεται στο ανώτατο όριο των 50.000 ευρώ, συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του προστατευόμενου από τις συνταγματικές και υπερνομοθετικές διατάξεις δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας που υπερακοντίζει το σκοπό του νομοθέτη».
Keywords
Τυχαία Θέματα