Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές στο Μισθοδικείο

Μετά τη δικαίωσή τους από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές των αποδοχών τους, ανοίγει ο δρόμος για κύμα προσφυγών από τους δικαστές στο Μισθοδικείο. Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου προανήγγειλε τις προσφυγές που αναμένεται να ακολουθήσουν στο Μισθοδικείο από τους δικαστές, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στις νέες περικοπές των αποδοχών τους...

Η Διοικητική Ολομέλεια, που συγκλήθηκε σήμερα, γνωμοδότησε ότι οι ψηφιζόμενες σήμερα νέες περικοπές, προσκρούουν
στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στα άρθρα 26, 87 και 88.

Οι νέες περικοπές στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση του δικαστή αλλά την ίδια ώρα πλήττουν και την ανεξαρτησία του. Το άρθρο 88 προστατεύει το μισθολόγιο του δικαστή. Του εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, το οποίο με τις νέες περικοπές δεν τού το εξασφαλίζει.

Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική. Αλλά θα έπρεπε, σε μία κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαικής χώρας, να λαμβάνεται υπόψιν. Μπορεί σήμερα, αυτή τη γνωμοδότηση να είναι χωρίς αντικείμενο, στο μέλλον όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο» δήλωσε η κα Θάνου. Σε ερώτηση δε για ενδεχόμενη προσφυγή στο Μισθοδικείο απάντησε: «Θεωρήστε βέβαιο ότι θα προσφύγουμε, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτού του είδους τις περικοπές».
Keywords
Τυχαία Θέματα