Ανακοίνωση της διοίκησης της «ΑΓΝΟ»

Η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ», έδωσε στην δημοσιότητα μία ανακοίνωση της με σκοπό να καταθέσει την δική της εκδοχή για τις εξελίξεις στην επιχείρηση. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στα αίτια της κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η επιχείρηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:...

«Η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. μετά την εξαγορά της το 2003 από την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. προχώρησε σε αντικατάσταση του απαρχαιωμένου παραγωγικού μηχανολογικού εξοπλισμού της καθώς και του ακατάλληλου στόλου
διανομής της. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 35 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της ΑΓΝΟ, δαπανώντας για αυτή περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2012 η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία κυρίως λόγω α) των μεγάλων επενδύσεων που αναγκάστηκε να κάνει, β) της αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, γ) του μεγάλου μισθολογικού κόστους, δ) της σημαντικότατης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (αγελαδινό γάλα) τα δύο τελευταία χρόνια (+42%) και ε) της μεγάλης αύξησης του κόστους διανομής (αύξηση τιμών καυσίμων).
Προκειμένου να αποφύγει την στάση πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 η ΑΓΝΟ προχώρησε σε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσής της.
Το businessplan που εκπονήθηκε από μεγάλη πολυεθνική εταιρία συμβούλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι εφικτό α) με την περικοπή των υποχρεώσεων, β) την εξυγίανση των πωλήσεων στο βαθμό που αυτό ήταν αναγκαίο, γ) την περιστολή των δαπανών παραγωγής και λειτουργίας, δ) ως κεφάλαιο κίνησης θα χρησιμοποιούνταν οι ενεργές απαιτήσεις και οι καθημερινές της πωλήσεις, οι οποίες θα ανατροφοδοτούσαν την ρευστότητά της.
Κατά τη λειτουργία της επιχείρησης από τις 1 Ιανουαρίου και έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013 αποδείχθηκε ότι η επιχείρηση, πληρώνοντας όλες τις αγορές και τις δαπάνες της με μετρητά, μπορούσε να επιβιώσει, επαληθεύοντας τα συμπεράσματα του businessplan.
Στις 16 Φεβρουαρίου το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΝΟ, αποφάσισε αδικαιολόγητα την κήρυξη απεργίας η οποία διήρκησε 7 ημέρες, με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών (μισθοδοσία Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου 2013) και την ακύρωση της καταγγελίας της επιχειρησιακής σύμβασης. Σχετικά με το πρώτο αίτημα είναι γνωστό ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις οφείλουν στους εργαζομένους τους, δυστυχώς από 3 έως 15 μισθούς. Για το δεύτερο αίτημα, είναι ακατανόητο να απαιτεί το σωματείο να διατηρηθεί η πολυτελής επιχειρησιακή σύμβαση της πάλε ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΣΕΓΟ (σύμβαση συνεταιριστικών υπαλλήλων), με σκανδαλιστικά προνόμια και αποκλίσεις από την Γ.Σ.Σ.Ε. που φθάνουν σε μέσο ποσοστό το +36%. Σημειώνεται ότι αυτή η σύμβαση ισχύει ακόμη και σήμερα.
Η απεργία επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης (μηδενισμός εισπράξεων, πτώση του τζίρου, δυσφήμιση στην αγορά).Για το λόγο αυτό, προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία της ΑΓΝΟ, αποφασίστηκε η εφαρμογή του πιο ήπιου μέτρου που προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αυτού της διαθεσιμότητας (καταβολή του 50% του μισθού χωρίς την απασχόληση του εργαζομένου) για 3 μήνες στον καθένα.
Από τις 8 Μαρτίου έως και σήμερα έχει προκηρυχθεί νέα απεργία η οποία διαρκεί έως και σήμερα, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα, προσθέτοντας τώρα και την άρση της διαθεσιμότητας.
Το σωματείο της ΑΓΝΟ κινούμενο από ελατήρια ξένα προς τα συμφέροντα της επιχείρησης (με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει) και καθοδηγούμενο από συγκεκριμένο πολιτικό φορέα που το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή της, απαιτεί πληρωμές από μια επιχείρηση την οποία έχει υποχρεώσει σε παύση λειτουργίας.
Ο παραλογισμός σε όλο το μεγαλείο του.
Η επιχείρηση θα συνεχίσει τη λειτουργία της, όταν το συνδικαλιστικό προεδρείο αποφασίσει ότι ενδιαφέρεται για τις 370 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και διακόψει την παράλογη και ζημιογόνα απεργία».
Keywords
αγνο, άρθρο 99, απεργια, νέα, συγκεκριμένο, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, αιτηση, αγνο, αδυναμια, άρθρο 99, αρθρο, βρισκεται, δευτερο, δυστυχως, διοικηση, δικη, ευρω, επενδυσεις, εταιρια, ιδια, ισχυει, θεσεις εργασιας, κεφαλαιο, λειτουργια, λογο, μηνες, πασεγεσ, πωλησεις, συγκεκριμένο, σωματειο, αγορες, εφαρμογη, θεσεις
Τυχαία Θέματα