Βρούτσης: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 230.000 νέους έως 24 ετών



Tην αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλοντας προγράμματα... συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνουν η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ με θέμα την ανεργία ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης
εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020.

Ο υπουργός Εργασίας εστίασε ειδικότερα σε ένα νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

«Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ.

Η δράση θα αφορά είτε την απευθείας προσφορά εργασίας, είτε τη στοχευμένη ενίσχυση των προσόντων των συμμετεχόντων με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες με ορίζοντα το 2016, κάτι που «δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα». Είπε, όμως, ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητάς, και αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται εξορθολογισμό, ενώ ξεκαθάρισε πάντως ότι μέλημα του υπουργείου είναι να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν και να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Tέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μειωθούν οι καταγγελίες για τη μη πληρωμή δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.
newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα