Νέο χαράτσι θα απαιτήσουν οι τραπεζίτες


ΜΕΤΑ ΤΑ STRESS TEST Ο ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ
Βουλή: Πυρά κατά Προβόπουλου για τα θαλασσοδάνεια

Μερικές τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά τα stress test παραδέχθηκε ανοιχτά ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, δεχόμενος τα πυρά της αντιπολίτευσης στη Βουλή για πλημμελή...έλεγχο
της πιστωτικής πολιτικής (π.χ. στο Τ.Τ.) παρουσιάζοντας την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2013. Με άλλα λόγια οι θυσίες δεν τελειώνουν για να καλύπτονται οι τραπεζικές τρύπες.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. ΠροβόπουλοςΟ Προβόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις για τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών και επισήμανε ότι κατά τις εκτιμήσεις της Blackrock, είναι βέβαιο πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το 2016. Αφού ήδη έχουν λάβει 50 δισ. ευρώ -και σχεδόν 200 δισ. ευρώ από την εποχή Καραμανλή- σε κρατικά "σωσίβια" (δάνεια και εγγυήσεις) που φορτώνονται στο δημόσιο χρέος.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

«Γιατί επιτρέψατε στη διοίκηση Φιλιππίδη να δώσει επιχειρηματικά δάνεια το 2007, ενώ ξέρατε ότι δεν υπάρχει τμήμα ανάλυσης ρίσκου, μηχανογραφικό σύστημα και εμπειρία;» ρώτησε τον κ. Προβόπουλο ηΝάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ). Η κ. Βαλαβάνη έψεξε επίσης την ΤτΕ για την άδεια που έδωσε στον Λ. Λαυρεντιάδη να αγοράσει την Proton Bank αν και ήταν υπερχρεωμένος.

Απαντώντας ο κ. Προβόπουλος, επισήμανε πως οι έλεγχοι της ΤτΕ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξεκίνησαν ήδη από το 2006, με αποτέλεσμα να οριστεί και δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 10%, υψηλότερος έναντι των άλλων τραπεζών. Ακολούθησαν επιτόπιοι έλεγχοι το 2007 και το 2008, και με την ανάληψη της Διοίκησης της ΤτΕ από τον ίδιο, «υποχρεώσαμε το Τ.Τ. να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα προϊόντα με υψηλότερο δείκτη κινδύνου και ζητήσαμε και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου».

«Τον Απρίλιο του 2009 απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγεί περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια, εάν δεν υιοθετούσε τα κατάλληλα συστήματα διαχείρισης κινδύνου» σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος. Όταν δε τον Ιούλιο του 2009 το Ταμιευτήριο εξέφρασε την πρόθεσή του να επεκταθεί στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η ΤτΕ «επιβάλαμε τον περιορισμό, τα επιχειρηματικά δάνεια να δίνονται μόνον σε εταιρείες με υψηλή πιστωτική διαβάθμιση, ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων όπου συμμετέχουν και άλλες μεγάλες τράπεζες». Στο τέλος του 2012, νέος έλεγχος στο Τ.Τ. ανέδειξε σκιές και για άλλες χρηματοδοτήσεις, οπότε με βάση αναφορά της ίδιας της ΤτΕ, η Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, διαβίβασε τα σχετικά πορίσματά της στον εισαγγελέα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεπώς, έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει» τόνισε ο κ. Προβόπουλος. «Συνεργάστηκε και υποβοήθησε το έργο των δικαστικών Αρχών παντοιοτρόπως- και μας εκφράστηκε ευαρέσκεια. Βεβαίως, η ΤτΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δικαστικές Αρχές, γιατί αυτές θα κρίνουν για τις σκιές και τα ερωτηματικά που υπάρχουν»" συμπλήρωσε.enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα