Το φορολογικό έγινε «ταφόπλακα» για πολλές κυβερνήσεις…

…Ας μην γίνει και για την παρούσα

Γραφουμε σε αλλη αναρτηση για το φορολογικό που κατατίθεται την Παρασκευή: “Οδοστρωτήρας» για τα εισοδήματα το νέο φορολογικό“.

Εδώ θα είμαστε άμεσοι και σκληροί. Ο τρόπος χειρισμού του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν απόλυτα πρόχειρος και έκανε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Και μάλιστα, λίγες μόνος ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, τις αποφάσεις για την Ελλάδα και τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους που έστω κι οριακά θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη.

Κατ’
αρχάς η κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο για να κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία για το φορολογικό κι έτσι να είναι έτοιμη μόλις έκλεινε η συμφωνία με την τρόικα από την οποία προέκυψαν μέτρα φορολογικού χαρακτήρα 2.5 δισ. ευρώ. Αν ήταν έτοιμη, αν είχαν γίνει συζητήσεις με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. δε θα υπήρχαν όλα αυτά τα πισωγυρίσματα, οι αλλαγές και οι κόντρες οι οποίες οδήγησαν σε αναβολή της κατάθεσής του για την Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός: Κατάθεση στις 11 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά ο υπουργός πάει στο Eurogroup χωρίς να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο και χωρίς να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης.

Για την προχειρότητα, το γράψε – σβήσε και τις παλινωδίες υπάρχουν υπεύθυνοι. Έχουμε αναφερθεί στους κ. Τσακλόγλου και Καραβίτη που έτρεχαν τις προτάσεις για το φορολογικό, αλλά πρέπει να πούμε και για τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη. Ήταν το βασικό, και ίσως το μοναδικό θέμα που έπρεπε να φέρει σε πέρας, κι όμως, έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και οι ρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας είναι μόνο στο… πρόχειρο.

Δε θα μπούμε στην ουσία του νομοσχεδίου. Έχει πολλά θετικά, αλλά έχει και πολλά αρνητικά. Το κυριότερο: Δεν είναι αναπτυξιακό και δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή, επομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα έρθει κάποιος άλλος υπουργός για να το αλλάξει. Έτσι, όμως, δε γίνεται δουλειά.

Επίσης, έχει χαρακτήρα φοροεισπρακτικό και πλήττει καίρια τη μεσαία τάξη. Όποιος έχει την ατυχία να δηλώνει εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ ή να έχει παιδιά την πάτησε.

Αλλά και η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, θα εξανεμίσει τα όποια οφέλη, ακόμη και για τους πολίτες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Για φανταστείτε μόνο κάποιον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ, ευνοείται από τη νέα φορολογική κλίμακα αλλά επειδή του καταργείται η φοροαπαλλαγή για τους τόκους του στεγαστικού δανείου του, θα δει τους φόρους να εκτινάσσονται. Αυτά για την ουσία.

Υπάρχει και το φαίνεσθαι, ωστόσο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δε μπορεί να σέρνεται ένα νομοσχέδιο από γραφείο σε γραφείο, από το υπουργείο στο Μαξίμου κι από υπουργό σε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού. Δείχνει έλλειμμα σοβαρότητας και αδικεί κατάφωρα το υπουργείο Οικονομικών και τον Γ. Στουρνάρα που έχει κάνει πολύ δουλειά στο θέμα της συμφωνίας με την τρόικα και της επαναγοράς.

Η κυβέρνηση γενικότερα παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό και στην επικοινωνιακή διαχείριση του φορολογικού. Συσκέψεις επί συσκέψεων, επικοινωνιακές διαρροές, πίνακες, παραδείγματα, γέμισαν οι εφημερίδες και τα κανάλια, «μπούχτισαν» οι Έλληνες από αριθμούς και τελικά δεν έχουμε ακόμη φορολογικό.

Και μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αμύνεται καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μιλά για νομοσχέδιο – λαιμητόμο το δε ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. να διαμαρτύρονται διότι κάποιοι «ξέχασαν» να τους ενημερώσουν για τις αλλαγές που γίνονται νυχθημερόν.

Συμπέρασμα: Πέντε μήνες η κυβέρνηση ετοίμαζε ένα νομοσχέδιο που κατέληξε σε σχεδόν… Βατερλώ. Μια φορολογική τρικυμία εν κρανίω που ακόμη και την Παρασκευή που θα κατατεθεί, δύσκολα θα υπάρξει ηρεμία. Διότι τότε θα το περιλάβουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., θα το πιάσουν τα κόμματα, θα το ξεψαχνίσει η αντιπολίτευση και θα γίνει ο χαμός στη Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της κυβέρνησης.

Και φανταστείτε: Να εκταμιευτεί η δόση, να αρχίσει να τρέχει δειλά – δειλά χρήμα στην πραγματική οικονομία και το φορολογικό νομοσχέδιο να γίνει λαιμητόμος για την κυβέρνηση.

Δεν ξέρουμε πόσο φορομπηχτικό θα είναι τελικά το νομοσχέδιο. Παρασκευή κοντή γιορτή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα είναι ένα μίνι φορολογικό και το επόμενο σημαντικό μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης θα δοθεί το Φεβρουάριο. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν επεξεργασμένες διατάξεις κι όχι πρόχειρες και στο πόδι ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αναπτυξιακές προοπτικές την Ελλάδα και θα συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια το φορολογικό έγινε «ταφόπλακα» για κάθε κυβέρνηση. Ας προσέχουν λοιπόν να μείνει γίνει και για την παρούσα.

Και όταν περάσει το νομοσχέδιο θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Α. Σαμαρά να καθίσει να δει πως λειτούργησε η κυβέρνησή του στο θέμα αυτό. Και να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα. Και να πάρει μέτρα. Γιατί έτσι δεν πάει …Απλά και καθαρά.antinews
Keywords
Τυχαία Θέματα