Τι αλλάζει σε γάλα, κρέας, τυρί και μη συνταγογραφούμενα φάμακα



ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ 13 ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ανατροπές έρχονται σε 13 κλάδους τροφίμων και αγορών με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δίνει σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο με αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν τον τρόπο...παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης βασικών προϊόντων και κλάδων της αγοράς, με στόχο να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα πέσουν και οι τιμές, ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά τα νοικοκυριά.

Οι κυριότερες ανατροπές έρχονται στο φρέσκο γάλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, στην πώληση του ψωμιού όπου δίνεται η δυνατότητα πώλησής του και από άλλα καταστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα παύει και η διάθεσή του με προκαθορισμένο βάρος. Από τα σούπερ μάρκετ επίσης θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βέβαια τις λεπτομέρειες θα καθορίσει το υπ. Υγείας.

Η ηγεσία του υ­πουργείου προχωρά με βάση τις εντολές που έχουν δώσει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος όπου αυτές είναι η προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να υιοθετηθούν σε μεγάλο μέρος οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που έγιναν πριν από μήνες και έτσι να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να αρθούν τα εμπόδια και να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτόν η ηγεσία του υπουργείου θα εμφανιστεί στη διάρκεια της διαβούλευσης πιο διαλλακτική.
Ενδεικτικά, το σημερινό καθεστώς για το γάλα, περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές, περιορίζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τα κόστη λόγω επιστροφών. Ετσι, οι τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή εν μέσω κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται. Επιπλέον: -Ο περιορισμός των 5 ημερών δεν επιτρέπει στους καταναλωτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα. -Οι μικροί παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μεγάλες αστικές αγορές γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος μεταφοράς. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.
ΕΘΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα