Θα γνωρίζουν τα στοιχεία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων που μένουν σε κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία Eλλήνων φορολογούμενων που διαμένουν σε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, αποκτά το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σημερινή κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής της Σύμβασης του Συμβουλίου Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα. ...

Με βάση τη Σύμβαση, προβλέπονται σαφέστεροι κανόνες σε όλα τα πεδία της διοικητικής
συνεργασίας και ιδιαίτερα σε αυτό της ανταλλαγής των πληροφοριών (αυτόµατης, αυθόρµητης και κατόπιν αιτήσεως). Πλέον είναι δυνατό να ζητούνται όλων των ειδών οι φορολογικές πληροφορίες, ενώ το προς αίτηση κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή αυτών των πληροφοριών, επικαλούμενο ως μοναδικό λόγο ότι δεν έχει ίδιον συµφέρον για τις πληροφορίες ή ότι οι πληροφορίες αυτές κατέχονται από τράπεζα (τραπεζικό απόρρητο).
Τη σπουδαιότητα της σύμβασης υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης, επισημαίνοντας πως δίνεται ένα πρόσθετο εργαλείο και στη χώρα μας να προχωρήσει σε ενέργειες που έχουν σχέση με την ανταλλαγή των πληροφοριών και τον προσδιορισμό φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να «χτυπήσει» τις εξωχώριες εταιρείες και ζητεί να υπάρχει αποκάλυψη μέχρι του τελικού δικαιούχου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι είναι πλέον διεθνής η τάση από τις χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως φορολογικοί παράδεισοι να προσχωρούν στις συμβάσεις ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς έχει διαμορφωθεί μία διεθνής στρατηγική καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων. «Αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές ότι αν δεν αλλάξουν θα στερηθούν των όποιων οικονομικών ωφελημάτων έχουν από την εγκατάσταση των εταιρειών», ανέφερε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα