Τα κόμματα στο κυνήγι αναποφάσιστων και αποχής...


Τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι άτονο.

Παρά τη δημιουργία-ρεκόρ νέων κομμάτων και ...

τα μεγάλα διακυβεύματα για το μέλλον της χώρας και τη ζωή των πολιτών και παρά την πόλωση τίποτα δεν θυμίζει ότι θα στηθούν κάλπες σε είκοσι ημέρες.

Η αποχή αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό «άγνωστο χ» των εκλογών. Πρώτα από όλα γιατί ποτέ έως σήμερα δεν έχουν στηθεί τριπλές κάλπες. Δεύτερον, γιατί η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων – άρα και των ετεροδημοτών
– και οι πανελλήνιες εξετάσεις που διεξάγονται λίγες μέρες μετά τις εκλογές δεν διευκολύνουν διπλή κάθοδο στην επαρχία.

Το κύριο ερώτημα είναι αν το κριτήριο που θα κυριαρχήσει στους ψηφοφόρους ετεροδημότες που θα πάνε στις κάλπες μία φορά είναι να σταυρώσουν περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους ή να ψηφίσουν περισσότερο πολιτικά, προσδοκώντας σε πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές.

Κομματικά επιτελεία υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 5 εκατ. ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες τη μία από τις δύο Κυριακές. Η πόλωση που θα ακολουθήσει και τα διακυβεύματα που θα τεθούν και από πλευράς της κυβέρνησης ( ο Α. Σαμαράς αναμένεται να μιλήσει για πολιτική σταθερότητα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάνει ήδη λόγο για κάλπες-δημοψήφισμα) θα κρίνει ένα μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία έχουν ως στόχο τους αναποφάσιστους , το ποσοστό των οποίων ξεπερνά κατά κοινή εκτίμηση το 20% και ενδέχεται να αγγίζει το 30%.

Ουδείς ακόμα μπορεί να υπολογίσει το κλίμα που θα δημιουργηθεί το βράδυ της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών και αν αυτό θα συμβάλει στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της ψαλίδας της παράστασης νίκης που σήμερα είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έλλειψη ταύτισης με τα κόμματα είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θα επηρεάσει την προέλευση στις κάλπες και το τελικό αποτέλεσμα. Και βεβαίως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το μερίδιο στο αποτέλεσμα της κάλπης που θα έχουν οι γκάφες και οι αστοχίες των κομμάτων, ιδίως των δύο μεγάλων, μέχρι τις εκλογές.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα