Με το βλέμμα στραμμένο στον Γιώργο και τον «Ιανό»...



Αμήχανος ο Βενιζέλος...
Με το βλέμμα στραμμένο στον «Ιανό» και την παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτή Μαριλένας Κοππά «Το Αύριο Αργεί Πολύ: για τη Σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση», τώρα στις 11:30, ξεκινά την εβδομάδα του το ΠΑΣΟΚ.
Αιτία, ασφαλώς, η...
παρουσία εκεί του Γιώργου Παπανδρέου, που θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον
Φώτη Κουβέλη, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, πράγμα που ερμηνεύθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως έμμεση στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στη «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» και πάντως ως «χτύπημα» στην «Ελιά» με την οποία πορεύεται στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ. Κάθε κίνηση, κάθε λέξη του πρώην πρωθυπουργού, είναι απολύτως βέβαιο πως θα περάσει από το μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη, άσχετα αν θα επιλέξει να αντιδράσει ή όχι σε οποιαδήποτε νύξη του, μια και ο λιγοστός χρόνος ως τις κάλπες του Μαΐου δεν ενδείκνυται για νέο κύκλο εσωστρέφειας...
Στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε, έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, σηκώνοντάς τους μόνο όταν απαντούν ή «χτυπούν» πρώτοι τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο και απειλούνται –με εξαφάνιση πια- ευθέως.
Η αμηχανία, πάντως, υπήρξε έκδηλη χθες, στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, που όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Άρτα και Γιάννενα για τη σημερινή εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδιο πάνελ με τον Φώτη Κουβέλη, δεν θέλησε να σχολιάσει. «Δεν έχω να πω τίποτα, άλλωστε τι μπορώ να πω; Δεν έχω να πω τίποτα και δεν μπορώ και να πω τίποτα», είπε, σημειώνοντας μόνο νωρίτερα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την κυβέρνηση...
Την ίδια ώρα πάντως, οι «Ταλιμπάν» του Βενιζέλου ξεσπαθώνουν. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν η επίθεση που δέχθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός από τον στενό πολιτικό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου και Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο. Αφού χαρακτήρισε «λάθος» την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη σημερινή εκδήλωση και ζήτησε να ...ξεκαθαριστούν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ μαζί του, ο κ. Γρηγοράκος θέλησε να δώσει και ...μαθήματα πολιτικής αίφνης στον πρώην πρωθυπουργό. «Η πολιτική είναι θέμα συμβολισμών, δεν μπορεί το Καστρί να νοικιάζεται στους Γλύξμπουργκ», είπε, σε μία ανοίκεια επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, πρακτική στην οποία επιδίδονται ουκ ολίγοι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, όσο μεγαλώνει ο πανικός τους, μη γνωρίζοντας αν και τι μπορεί να «ετοιμάζει» όπως λένε, ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, επιλέγει προσώρας να ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα ...του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας για άλλη μια φορά το χαρτί της κυβερνητικής σταθερότητας. Ειδικότερα, στην περιοδεία του χθες έθεσε το δίλημμα μεταξύ της επιλογής Α στις εκλογές, οπότε «θα συνεχίσουμε την πορεία μας, θα βγούμε από την κρίση, θα αξιοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, την επάνοδο στις αγορές, τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα αρχίσει να τρέχει ξανά η πραγματική οικονομία, θα γυρίσει ο τροχός, θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», και της επιλογής Ω ή κάτι ανάμεσα, οπότε η χώρα «θα μπει σε μία περιδίνηση του ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει την εξουσία, ποιος έχει τη νομιμοποίηση, τι λέει η δημοκρατία, τι θέλει να πει ο λαός».
«Θέλαμε να έχουμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα (σ.σ. στην κυβέρνηση) και τον ΣΥΡΙΖΑ τον θέλαμε τον Ιούνιο του 2012 και τον Μάιο του 2012», είπε, «αλλά η επιλογή είναι να ακολουθήσουν ένα άλλο δρόμο. Η επιλογή είναι να πάνε με τον κ. Καμμένο, με τον κ. Πολύδωρα. Είναι μία άλλη επιλογή. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία εσφαλμένη επιλογή. Είναι άλλο να συνεργάζεσαι με τη συντηρητική παράταξη, με τη δεξιά και είναι άλλο να συνεργάζεσαι με την εθνικιστική συνωμοσιολογική Ακροδεξιά», συνέχισε, στοχεύοντας ευθέως στην Κουμουνδούρου και αφού πρώτα είχε για άλλη μια φορά διαχωρίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ από αυτή της ΝΔ, επιστρατεύοντας εκ νέου τις αντίπαλες παρατάξεις με τις οποίες κατέρχονται στις ευρωεκλογές και αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ ΕΣΚ και ΕΛΚ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2012, μπαίνοντας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας για να υπάρξει σταθερότητα και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. «Παρόλα αυτά, έχουμε τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Και ιδιαίτερα, με ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που συνομιλεί με την άκρα δεξιά, όπως αποδείχτηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου, πέραν όλων των άλλων, έχουμε και πολιτισμικές διαφορές. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο εμείς βλέπουμε το μέλλον της Ευρώπης είναι τελείως διαφορετικός», είπε, τονίζοντας τις διαφορές των δύο ευρωπαϊκών ομάδων στις οποίες μετέχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για «Ένωση δύο ταχυτήτων» και ισοπεδωτική λιτότητα που επιλέγει το ΕΛΚ και «Ευρώπη των λαών» και εξορθολογισμό των δαπανών που ευαγγελίζεται το ΕΣΚ...

matrix24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα