Σύμμαχος της ψυχικής διάθεσης η τηλεόραση



Κι όμως μερικά προγράμματα στη μικρή οθόνη μπορεί και να μας ωφελήσουν...
Οι ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι απαραιτήτως χάσιμο χρόνου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσετσερ, λ.χ., ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν τα τα Νεαonline, ότι όσοι βλέπουν εκπομπές για τη φύση αισθάνονται να γεμίζουν ενέργεια και γενναιοδωρία. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίδιες εκπομπές μπορεί να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση, δείκτες του ανθυγιεινού στρες.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ντοκιμαντέρ που κάνουν καλό. Επιστήμονες
από το Ιδρυμα Μελέτης των Εθισμών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Τζέι Λ. Ντέρικ, δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε ότι η επανάληψη κοινωνικών τηλεοπτικών σειρών μπορεί να εντείνει τον αυτοέλεγχό μας. Ως φαίνεται, όταν «χανόμαστε» σε έναν οικείο κόσμο που θυμίζει τον δικό μας και στον οποίο οι «ένοικοι» μας κάνουν να νιώθουμε μόνο καλά, ενισχύεται η ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς.

Τα δυνητικά οφέλη της τηλεόρασης δεν σταματούν εδώ. Οπως έγραψε πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», οι τηλεοπτικές σειρές μπορεί να είναι αληθινοί σύμμαχοι της ψυχικής διάθεσης, καθώς «έχουν μία διάσταση παρηγορητική, σχεδόν ψυχοθεραπευτική».

Οπως σχολιάζει η δρ Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, οι επιδράσεις της τηλεόρασης στην ψυχική σφαίρα κάθε ανθρώπου σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με το μορφωτικό και το συναισθηματικό του επίπεδο και με το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας, που καθορίζουν πώς θα διαχειριστεί όλα αυτά που βλέπει.

»Για τους ηλικιωμένους είναι μια νότα κανονικότητας και οργανωμένου προγράμματος, που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κοινωνικές συζητήσεις και συναναστροφές.

Για τους ανέργους, τους ημιαπασχολούμενους και όσους έχουν κινητικά προβλήματα είναι κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, να μην απομονώνονται και να μη “λιμνάζουν”».

Μέσα από ένα σίριαλ, εξάλλου, «μπορεί ίσως να κατανοήσουμε καλύτερα τις σχέσεις ή να δούμε μία άλλη οπτική γωνία σε θέματα που απασχολούν και εμάς τους ίδιους, όπως ένα διαζύγιο ή μια αρρώστια», συνεχίζει.
Keywords
Τυχαία Θέματα