Στον κατήφορο τα ελληνικά νοικοκυριά


Μειώσεις εισοδήματος για το 94,6% των νοικοκυριών την περίοδο 2010- 2013
Υψηλή ανεργία με ελάχιστα επιδόματα και συσσωρευμένα χρέη
Σημαντική μείωση εισοδήματος της τάξης του 40% για τα νοικοκυριά και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κυρίως των
πολυμελών οικογενειών, διαπιστώνει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Τουλάχιστον έναν άνεργο έχουν 1,4 εκατ. νοικοκυριά (40,2%), ενώ ελάχιστοι λαμβάνουν επίδομα
ανεργίας (λιγότεροι από 200.000, δηλαδή το 9,8% των ανέργων). Ξεπερνούν το 1 εκατ. οι πολίτες που έχουν μείνει ακάλυπτοι ως προς τον κίνδυνο της ανεργίας.

Η οικονομική ασφυξία απειλεί ολοένα και περισσότερες οικογένειες, με τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Μάλιστα, ένας στους τρεις πολίτες φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, λόγω συσσωρευμένων χρεών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ:

- Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, τις κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών αναμένεται να χειροτερέψουν τις συνθήκες για τα νοικοκυριά.

- Ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κλπ, λόγω αδυναμίας. Το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

- Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών συνεχίζεται, αν και το φαινόμενο επιβραδύνει. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν καλύπτει φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και φοβάται ότι κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του.

- Περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο που διαμένουν. Το 28,1% των οικογενειών που κατοικούν σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Το 86,7% του πληθυσμού κατέχει κάποιο ακίνητο.
Keywords
Τυχαία Θέματα