ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ 87% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Το 87% των νέων (16-30 ετών) στην Ελλάδα νιώθουν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί από την οικονομική κρίση, δηλαδή δηλώνουν αποκλεισμένοι από την κοινωνική και οικονομική ζωή, σύμφωνα με το...
ευρωβαρόμετρο.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ τους Ελληνες ακολουθούν Κροάτες και Ισπανοί με 84%. Στον αντίποδα βρίσκονται Γερμανοί με 34% και Δανοί με 31% όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 57%. Eπίσης, το 81% των νέων στη χώρα μας (και πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) εκτιμούν ότι η σχολική και πανεπιστημιακή
εκπαίδευση δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Στη σχετική κατάταξη μετά τους Ελληνες βρίσκονται οι Ισπανοί με 74%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται μεταξύ των Βέλγων με 19% και των Ολλανδών με 14%. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 55%.
Εξάλλου, ενδεικτικό της απαξίωσης των πολιτικών κομμάτων είναι ότι μόνο το 5% των νέων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η προσχώρηση σε κάποιο πολιτικό κόμμα είναι αποτελεσματικός τρόπος συμμετοχής στο δημόσιο βίο της χώρας. Στην ΕΕ είναι 16% και τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Γερμανοί με 28% και οι Δανοί με 27%.
Λόγω της οικονομικής κρίσης ένας στους δύο νέους Ελληνες (51%) δηλώνει έτοιμος να εγκατασταθεί σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ προκειμένου να σπουδάσει, να εργαστεί ή να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 26%.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιές θεωρούν ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ και τη χώρα τους τα επόμενα χρόνια, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι Ελληνες απάντησαν: 54% η ανεργία (45% στην ΕΕ), 29% η φοροδιαφυγή (15% στην ΕΕ), 24% η λαθρομετανάστευση (20% στην ΕΕ), 20% οι κοινωνικές ανισότητες (23% στην ΕΕ), 17% το δημόσιο χρέος (20% στην ΕΕ).
Το 43% των νεαρών Ελλήνων θα ήθελε να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, ωστόσο διαπιστώνει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, ενώ μόνο το 6% ίδρυσε δική του επιχείρηση και το 3% προσπάθησε να δημιουργήσει. Το 11% απάντησε ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα