Ο Καραμανλής ψήφισε σαν πρωθυπουργός θεσμικά και στις τέσσερις κάλπες

Η διαδικασία της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε από νωρίς χθες το μεσημέρι το newpost πως στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής γραμμής και ότι θα ίσχυε η φράση «ελεύθερη βούληση των βουλευτών».

38 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνο στην κάλπη με το όνομα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ οι περισσότεροι, 85 στον αριθμό, έριξαν ψηφοδέλτιο και στις 4 κάλπες, ενώ σε 2 κάλπες ψήφισε ο Παύλος Σιούφας. Ένα ψηφοδέλτιο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έριξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,
ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αντρέας Λυκουρέντζος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Βύρων Πολύδωρας και άλλοι.

Στην πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ που άσκησαν το δικαίωμά τους σε 4 κάλπες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που ψήφισε θεσμικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κικίλιας και άλλοι.

Απών από τους βουλευτές της ΝΔ ήταν ο Κώστας Τζαβάρας για λόγους υγείας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε κατά συνείδηση, όπως κάνει ως βουλευτής από το 1977 και πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει σε κάποιον βουλευτή πως θα ψηφίσει.

Άλλωστε ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε πως στην ψηφοφορία αυτή οι βουλευτές ψηφίζουν μόνο ως βουλευτές και όχι με κάποια άλλη ιδιότητα, όπως για παράδειγμα του υπουργού ή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Πάντως ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε σαν Πρωθυπουργός, θεσμικά και στις τέσσερις κάλπες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό που προβλέπουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Παράλληλα η ίδια πηγή σημείωνε πως στην κυβέρνηση υπάρχει προφανής απογοήτευση για την εικόνα που επικράτησε για αρκετή στο κοινοβούλιο με τις αντεγκλήσεις για τα διαδικαστικά, ενώ δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για την ώρα που έφθασε ο φάκελος με την πρόσθετη δικογραφία στη Βουλή. Βέβαια όλα αυτά επίσημα γιατί στο παρασκήνιο ασκήθηκαν έντονες πιέσεις ώστε να προστατευθούν τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου.newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα