Νέα μέτρα βάζει ξανά στο τραπέζι η Τρόικα...

Τα ...δόντια τους έδειξαν οι δανειστές ζητώντας στην ουσία νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τα έσοδα του νέου φόρου ακινήτων...

«Σπαζοκεφαλιά» ο προϋπολογισμός «Μπλοκάκια» γεμάτα σημειώσεις κρατούν στα χέρια τους, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που μοιάζει να επέστρεψαν στην Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση να...
αφήσουν μισοτελειωμένες δουλειές. Από τα πρώτα κιόλας
ραντεβού έγινε σαφές πως δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στις ελληνικές δεσμεύσεις.
«Χοντρό παιχνίδι» έγινε από την αρχή με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, οπότε και οι δανειστές φρόντισαν να δείξουν τα «δόντια» τους: Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη ως προς το ύψος της βεβαίωσης φόρου που έχει απαιτήσει, εκτιμώντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία τα επιθυμητά έσοδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις εφορίες ότι θα καταφέρουν να εισπράξουν το φόρο και για αυτό επέμειναν ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ ώστε να μπουν στο ταμείο 2,9 δισ. ευρώ.
«Πονοκέφαλο» και …δυσαρέσκεια προκάλεσε στους πιστωτές μας και το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο φόρος δεν είναι ακόμα έτοιμος, καθώς εκκρεμούν βασικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του.
Μάλιστα, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές σε μορφή τελεσιγράφου τόνισαν ότι ή ο φόρος θα κινηθεί στο πλαίσιο που έχουν απαιτήσει ή τα όποια κενά στα έσοδα θα καλυφθούν με νέες περικοπές δαπανών ή αύξηση εσόδων από άλλες πηγές.
Όπως άλλωστε εξομολογήθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, καθώς έστω και αν «οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά και σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η τρόικα αυτή τη φορά δεν δείχνει διάθεση να κάνει ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις της και να δεχθεί νέες αποκλίσεις από τους στόχους».
Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες αυτή η διαπραγμάτευση θα κρίνει αν θα δοθεί στην Ελλάδα ακόμα ένα δάνειο και «οι Ευρωπαίοι θέλουν να σιγουρευτούν ότι δεν θα πετάξουν μερικά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ στη μαύρη τρύπα της Ελληνικής Οικονομίας».
Οι πρώτες επαφές των επικεφαλής της τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι ελεγκτές είναι αποφασισμένοι να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.
Έστω και αν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν το βράδυ της Κυριακής ότι το κλίμα στην πρώτη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό, τονίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε σύγκλιση στο θέμα της επίτευξης οριακού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και περιορισμού της ύφεσης στο 3,8% το 2013, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένη για την πορεία των εσόδων, την είσπραξη των έμμεσων φόρων και την πορεία των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων κενών.
Το μήνυμα που έστειλαν οι ελεγκτές είναι ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 εάν δεν βεβαιωθούν απόλυτα ότι το 2013 θα κλείσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που τους παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που πάει ακόμα πιο πίσω και τη συζήτηση για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει στη διετία 2015-2016 ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους δανειστές...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Keywords
Τυχαία Θέματα