Μουμπούκο, κάν’ το όπως ο Νικήτας

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Επειδή μπήκες ορεξάτος στο υπουργείο Υγείας, να σου θυμίσω τί έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης καθήμενος στην καρέκλα σου. Κατήργησε το γνωστό επαίσχυντο σύστημα της...

εφημερίας των δημόσιων νοσοκομείων και όρισε ότι όλα τα νοσοκομεία θα δέχονται και έκτακτα περιστατικά στη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας τους [07:30-14:30]. Στο διάστημα 14:30-07:30 θα εφημερεύουν μερικά νοσοκομεία κατά το παλιό σύστημα. Αποτέλεσμα; Εξαφανίσθηκαν τα ράντζα και οι Διευθυντές των κλινικών έπαψαν να έχουν αγκαζέ τις κλίνες για τους ασθενείς «τους», των οποίων
έκαναν εισαγωγή ως δήθεν έκτακτων περιστατικών στη διάρκεια των εφημεριών. Δεύτερο αποτέλεσμα; Ο Νικήτας έφυγε από το υπουργείο Υγείας για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ το σύστημα των εφημεριών επανήλθε στα γνωστά πρότυπα που επί δεκαετίες είχαν καθιερώσει οι Διευθυντάδες με την ανοχή των υπουργών.
Βέβαια, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει «μεταρρύθμιση». Μάλλον για επίδειξη κοινής λογικής και αποκατάσταση της φυσιολογικής των πραγμάτων τάξης το κόβω, αλλά αν το κάνεις Μουμπούκο, εγώ θα το κατατάξω στην χορεία των μεταρρυθμίσεων και θα σου απονείμω εύσημα. Ίσως να πεις ότι δεν θυμάμαι καλά και ότι δεν τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο ο Νικήτας. Δεν πειράζει. Ας έχει εξασθενίσει η μνήμη μου. Ακόμη κι’ αν δεν το έχει κάνει ο Νικήτας, καλό δεν είναι σαν ιδέα; Τί λες; Ελπίζω να μην προβάλει veto ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως που έχει έναν εξ απορρήτων σύμβουλο σε κάποιο μεγάλο, δημόσιο φυσικά, νοσοκομείο. Ρίξε και μια ματιά στον αριθμό των επισκέψεων και εξετάσεων που λαμβάνουν χώραν το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή τα απογεύματα πληρώνονται extra οι γιατροί του ΕΣΥ.
Θέλεις κι’ άλλη μια ιδέα; Ζήτησε κατάλογο όλων των Κέντρων Υγείας που έχουν χτιστεί με τις αποστάσεις τους από τα πλησιέστερα νοσοκομεία, τον αριθμό των κλινών που διαθέτει κάθε Κέντρο και γιατί τις χρειάζεται, αλλά και πόσο κόστισε το καθένα. Στη συνέχεια σύγκρινε τις τιμές της εποχής ανέγερσης με το κόστος κάθε Κέντρου και δίπλα γράψε ποιος εργολάβος το ανέλαβε. Μετά γράψε πόσο προσωπικό χρειάζεται κάθε Κέντρο για τη στελέχωσή του και πόσο προσωπικό έχει, ώστε να αντιληφθείς αν λειτουργεί στοιχειωδώς. Στη συνέχεια κάνε ό,τι καταλαβαίνεις.
Παρεμπιπτόντως: Πάγκαλος έφα ότι «Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υπήρξε μια έκπληξη για μένα και δε διστάζω να πω ότι είναι ο καλύτερος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που πέρασε από το υπουργείο αυτό, ίσως μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Κατσιφάρα. Απέδειξε ότι είναι ικανός να χειρίζεται ένα Υπουργείο και με κάνει να σκέφτομαι ότι είναι σωστό το ότι η πολιτική είναι τέχνη και όχι επιστήμη». Σου θυμίζω ότι ο Κατσιφάρας είναι ο πολιτικός [κολλητός της οικογενείας Παπανδρέου] που είχε πει το περίφημο «αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας, δεν θα μας γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Γι’ αυτό και για την αφοσίωσή του στην Οικογένεια έμεινε ο εν λόγω πολιτικός στην ιστορία. Τίποτε άλλο! Φρόντισε, λοιπόν, να αποδείξεις πως έχει άδικο ο Πάγκαλος που σε τοποθέτησε εκ δεξιών του Κατσιφάρα.
Σωτήριος ΚαλαμίτσηςΦίλος του γιατρού Γωγούση
Keywords
Τυχαία Θέματα