Η Αθήνα είναι κόμβος για τη Ryanair



Αλλάζει το τοπίο στην ελληνική αεροπορική αγορά μετά την κίνηση-έκπληξη της Ryanair.

Η ιρλανδική εταιρεία θα πραγματοποιεί εκατοντάδες πτήσεις εβδομαδιαίως από, προς και ανάμεσα σε ελληνικά αεροδρόμια, ακόμα και της Αθήνας, απ' το οποίο απείχε λόγω κόστους. Το σκεπτικό της επέκτασης...παρουσιάζεται απ' τον εμπορικό διευθυντή και υπεύθυνο για την ανάπτυξη δρομολογίων
της Ryanair, Ντέιβιντ Ο'Μπράιεν. Ηταν ο άνθρωπος που την Τετάρτη με τις ανακοινώσεις του στην Ελλάδα ξάφνιασε σχεδόν τους πάντες.

Πόσο καιρό σκέφτεστε να επεκτείνετε τις εργασίες σας στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα;

Πολλά χρόνια. Ηρθαμε το 2010 και πλέον αποτελούμε τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη χώρα. Για την Αθήνα συζητούσαμε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια με τις Αρχές του αεροδρομίου και με τα αρμόδια υπουργεία.

Εσείς είχατε συναντηθεί ή είχατε συζητήσει με κάποιον υπουργό για το σχέδιο;

Οχι. Είμαι στη θέση μου δύο εβδομάδες. Ο προκάτοχός μου είχε συναντηθεί με αξιωματούχους, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω με ποιους. Πιστεύω ότι πρέπει να ήταν απ' τα υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών.

Και πώς πήρατε την τελική απόφαση για την Αθήνα;

Σκεφτήκαμε, γιατί να μην έρθουμε; Είναι μία απ' τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις και απ' τις πιο φτωχά εξυπηρετούμενες, το οποίο την κάνει ενδιαφέρουσα για μια αεροπορική εταιρεία. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου εξυπηρετεί ετησίως περίπου 19 επιβάτες ανά κάτοικο, ενώ αυτό της Αθήνας μόλις 3,4 επιβάτες ανά κάτοικο. Η διαφορά στον δείκτη είναι τεράστια και δείχνει πόσο φτωχά εξυπηρετούμενη είναι η Αθήνα. Εχω ακούσει εξηγήσεις ότι φταίει η οικονομία της Ελλάδας, που ούτε στην Ιρλανδία πάει καλά, ή ότι είναι που η Ιρλανδία είναι νησί. Ομως κι η Ελλάδα έχει τόσα νησιά. Και, ακόμα, η κίνηση στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί και είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση με την υπόλοιπη χώρα. Οπότε, το αεροδρόμιο της Αθήνας υπολειτουργεί χωρίς στ' αλήθεια να υπάρχει λόγος γι' αυτό, πέρα απ' το ότι είναι πολύ ακριβό. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά πιστεύω ότι το υψηλό αυτό κόστος φρενάρει την ανάπτυξη. Το Δουβλίνο, και πάλι, έχει το 23ο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην Ευρώπη. Η Αθήνα το 33ο (σ.σ.: σε απόλυτα μεγέθη και σύμφωνα με τις Αρχές των αεροδρομίων Αθήνας και Δουβλίνου το 2013 αυτά είχαν επιβατική κίνηση 12,5 και 20,2 εκατ. αντίστοιχα). Αγαπώ την πόλη μου, όμως η Αθήνα είναι πολύ πιο σημαντική από πολλές απόψεις. Οπότε κάτι φταίει, και είναι οι τιμές. Δεν ξέρω τι τις κρατάει ψηλά, δεν ξέρω ποιες σχέσεις τις καθορίζουν.

Η παραδοσιακή στρατηγική της Ryanair είναι να αποφεύγει τα ακριβά αεροδρόμια και να εξασφαλίζει παράπλευρα έσοδα από διαφήμιση και άλλες δραστηριότητες.

Καταργήθηκαν τα 12 ευρώ του φόρου για το αεροδρόμιο της Αθήνας όπως ζητούσε η Ryanair το καλοκαίρι;

Οχι, οι φόροι και τα τέλη αεροδρομίου δεν άλλαξαν.

Μήπως ήρθατε σε συμφωνία με τους ξενοδόχους;

Στην Αθήνα; Οχι.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα