ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε όταν λυθούν οι διαφορές



«Όταν επιλυθούν οι διαφορές» της κυβέρνησης με την τρόικα, θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ στην καθιερωμένη...
συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του στην Ουάσιγκτον. Το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει πάντως ότι η τρόικα
αναμένεται στο τέλος του μήνα, μία-δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Μάρεϊ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διευθετηθούν οι «διαφορές» που υπάρχουν γύρω από δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος, εάν το Ταμείο υποστηρίζει ακόμα το «κούρεμα» και εάν θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις σχετικά.

Απαντώντας, ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα» και επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Μάρει δεν θέλησε να τοποθετηθεί όσο αφορά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, τα όσα δήλωσε σχετικά με το «κούρεμα» και τι του είχε πει ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα. Ερωτηθείς σχετικά, αρκέστηκε να σημειώσει, ότι αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ στις αρχές της εβδομάδας, ότι υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την Ευρωζώνη και κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο Ουίλιαμ Μάρει απλώς επανέλαβε τα όσα είχαν ειπωθεί, όπως μεταξύ άλλων, ότι «όσο πιο χαμηλός είναι ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η τρόικα ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές στις 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα συνεχίσει η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν κάλυψε όλες τις απαιτήσεις για την πληρωμή της δόσης του τετάρτου τριμήνου.
sofokleousin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα