Δηλαδή μετά το 2015 θα χρειαστούμε και νέο πακέτο;...

*Oι εταίροι θα μας βοηθήσουν και μετά το 2015 και όσο χρειαστεί για να βγούμε στις αγορές δήλωσε ο Βενιζέλος!
Οι εταίροι δεσμεύθηκαν σαφώς ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015, οπότε παύει να ισχύει το νέο πρόγραμμα, και έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές, γεγονός τεράστιας σημασίας για την οικονομική ασφάλεια που έχει ανάγκη η χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμφωνία του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα που έκλεισε στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης.
Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα.

Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους, είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία βεβαια πάντα με την τρόικα.

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Σε ο,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση των 40 δισ. ευρώ και το απαιτούμενο ποσό να ανέλθει περίπου στα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι για την τελική εκτίμηση αναμένεται και το πόρισμα της ΤτΕ που θα υπολογίζει και τα ευρήματα της αξιολόγησης της Blackrock.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις τελικές κεφαλαιΐκές ανάγκες των τραπεζών, λέγοντας μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του είναι πιθανόν στο τέλος να έχουμε και ένα αποθεματικό που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους πάντες να σκεφθούν τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη και στις αγορές από σήμερα το πρωί σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, της απομείωσης του χρέους μέσω του PSI.

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με τις τράπεζες, τα εισοδήματα, τις θέσεις απασχόλησης, τι θα συνέβαινε διεθνώς με τις επιπτώσεις που θα είχε στο νόμισμα του ευρώ μια αρνητική απόφαση, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Το εφιαλτικό σενάριο» αποφεύχθηκε είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, αλλά πρέπει να αποτιμούμε ψύχραιμα τα γεγονότα.

«Η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων, αντικρουόμενων συμφέροντων, μη ευνοϊκών συσχετισμών.

Υπενθύμισε δε ότι είναι γνωστό ότι διεθνή συμφέροντα έχουν επενδύσει και επενδύουν ακόμη στην αποτυχία της Ελλάδος και στην αδυναμία της ευρωζώνης να λάβει γρήγορα αποφάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα