ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ...

Ξέρετε γιατί το κρεμμύδι προκαλεί δάκρυα; Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο τα σπαράγγια κάνουν τα ούρα να έχουν περίεργη οσμή, ενώ τα ραπανάκια τα κάνουν κόκκινα;...

Δείτε τις απαντήσεις για να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει με τις παρενέργειες ορισμένων τροφών.

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Καθώς τεμαχίζεται, το κρεμμύδι απελευθερώνει ένζυμα που ονομάζονται αλινάσες και τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα σουλφοξειδίου. Καθώς η σάρκα του κρεμμυδιού κόβεται, παράγεται το αέριο syn-propanethial-S-oxide, το οποίο, όταν έρχεται σε επαφή με το μάτι, προκαλεί μία αίσθηση
«καψίματος». Αυτό κάνει τα μάτια μας να δακρύζουν, προκειμένου να «ξεπλύνουν» την ουσία αυτή από την επιφάνεια του βολβού.

Γιατί τα σπαράγγια κάνουν τα ούρα μας να μυρίζουν άσχημα;

Περιέχουν καρβοξυλικό οξύ, το οποίο δεν το συναντάμε σε κανένα άλλο λαχανικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό ευθύνεται να την άσχημη οσμή στα ούρα που παρατηρούν πολλοί, αλλά όχι όλοι, οι άνθρωποι οι οποίοι τρώνε σπαράγγια.

Γιατί καίει η πιπεριά;

Περιέχει καψαϊκίνη, η οποία προκαλεί την αίσθηση του καψίματος όταν έρχεται σε επαφή με βλεννώδεις μεμβράνες.

Είναι η σοκολάτα αφροδισιακή;

Η φαινυλεθυλαμίνη παράγεται με φυσικό τρόπο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και έχει χαρακτηριστεί ως το φυσικό «ναρκωτικό του έρωτα». Την ίδια ουσία βρίσκουμε και στην σοκολάτα και είναι γνωστό ότι μας προκαλεί ένα αίσθημα ικανοποίησης. Ωστόσο, από την στιγμή που τρώμε την σοκολάτα και ξεκινάει η χώνεψή της από τον οργανισμό, η συγκεκριμένη ουσία παύει να έχει οποιαδήποτε αφροδισιακή επίδραση.

Γιατί το λεμόνι έχει ξινή γεύση;

Οφείλεται στα οξέα που περιέχει και κυρίως το κιτρικό, το οποίο ο εγκέφαλός μας το αντιλαμβάνεται ως ξινό μέσω των γευστικών απολήξεων της γλώσσας.

Γιατί όταν φάμε ραπανάκια, τα ούρα μας έχουν κόκκινο χρώμα;

Μια ομάδα χημικών ενώσεων κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα το ραπανάκι περιέχει μια ουσία, που είναι γνωστή ως μπετανιδίνη και θεωρείται υπεύθυνη για την χημική αντίδραση, η οποία κάνει τα ούρα μας να παίρνουν κόκκινο χρώμα, όταν τρώμε ραπανάκια.

Γιατί ορισμένες φορές συνιστάται να μην τρώμε γκρέιπφρουτ όταν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι αλληλεπιδράει με πολλές φαρμακευτικές ουσίες, εξαιτίας ορισμένων χημικών ενώσεων, οι οποίες εμποδίζουν ένα ένζυμο, που είναι υπεύθυνο για την διάλυση των φαρμάκων στον οργανισμό, ώστε να τις απορροφήσει.

Γιατί ο καφές είναι πικρός;

Τα χλωρογενικά οξέα που περιέχει ο καφές τον κάνουν να έχει μια πικρή γεύση. Περιέχονται σε ποσοστό περίπου 8%, αλλά όταν ψηθούν οι σπόροι του καφέ, το ποσοστό αυτό μειώνεται.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μία γεύση «σαπουνιού» όταν τρώνε κόλιανδρο;

Αυτό οφείλεται σε ένα φυσικό έλαιο που περιέχουν τα φύλλα του βοτάνου αυτού και το οποίο αποτελείται από 40 διαφορετικές χημικές ενώσεις. Μία από αυτές είναι η αλδεΐδη η οποία είναι υπεύθυνη για αυτή την περίεργη γεύση που έχει για μερικούς ανθρώπους ο κόλιανδρος.

Έχει το μοσχοκάρυδο ιδιότητες παραισθησιογόνου;

Λίγοι γνωρίζουν ότι τα μοσχοκάρυδα χρησιμοποιούνταν ως παραισθησιογόνα από τον 16ο αιώνα. Περιέχουν μυριστικίνη σε ποσοστό περίπου 1%, μια ουσία που θεωρείται παραισθησιογόνα εξαιτίας του τρόπου που διασπάται χημικά στο συκώτι μας και δημιουργεί την ουσία MMDA. Αυτή είναι είδος αμφεταμίνης η οποία φυσικά είναι γνωστή για τις ιδιότητες αυτές.

Πηγή: onmed.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα