Δ. Παπαδημούλης: Αν ο Σαμαράς δεχθεί να γίνει συζήτηση για το χρέος, θα πάμε...



Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η χώρα χρειάζεται μια ...
εκλεγμένη κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα, συνοχή, αποφασιστικότητα και διάθεση να σταματήσει τον κατήφορο. Όχι έναν οικουμενικό «αχταρμά» με φεουδοποιημένη κατανομή θυλάκων εξουσίας ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικές ελίτ που θα συνεχίσει μια από τα ίδια. Είναι άλλο θέμα η ανάγκη πολιτικής συζήτησης και συνεννόησης, όπου αυτό είναι δυνατό,
ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αντιπολίτευση, κι άλλο το να μπούμε όλοι στην κυβέρνηση. Ενοχλεί το γεγονός ότι τα ίδια κέντρα -πολιτικά, οικονομικά, εκδοτικά- που έως χθες μας θεωρούσαν επικίνδυνους, τρομοκράτες, άθεους, οπαδούς της δραχμής, κλπ, τώρα ξαφνικά μας στρώνουν χαλιά. Ίσως αυτό έχει να κάνει και με τις δημοσκοπήσεις που πλέον δείχνουν το διευρυνόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο κ.Σαμαράς δεχθεί να γίνει συζήτηση για το χρέος, εμείς θα πάμε

Εμείς προτείναμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να βρεθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού. Αν, πάραυτα, αύριο ο κ.Σαμαράς δεχθεί να γίνει με τέτοια συζήτηση στη Βουλή ή καλέσει τα κόμματα ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εμείς θα πάμε, παρά τις μεγάλες μας διαφορές και παρά το γεγονός ότι ολημερίς και ολονυχτίς μας «λούζουν», μέσω επίσημων ανακοινώσεων, με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς.

Η πρόταση των Γερμανών είναι «ασπιρίνη» σε μια βαριά ασθένεια

Χωρίς ένα γενναίο, δραστικό «κούρεμα» του χρέους, είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αυτό που προτείνουν οι Γερμανοί για επιμήκυνση της αποπληρωμής τους χρέους με χαμηλότερα επιτόκια, είναι «ασπιρίνη» σε μια βαριά ασθένεια. Αν υιοθετηθεί, θα μετατρέψει τη χώρα μας σε αποικία χρέους για δεκαετίες και θα μεταφέρει το υπέρογκο χρέος στις πλάτες της επόμενης γενιάς που ήδη πληρώνει με πολύ μεγάλη ανεργία και μετανάστευση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή το χρέος είναι στο 175% του ΑΕΠ, όταν πριν μπούμε στα Μνημόνια, ήταν περίπου 125% του ΑΕΠ. Είναι τραγικό, ενώ οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και ενώ ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν την ιδέα του «κουρέματος», η ελληνική κυβέρνηση, δια του κ.Στουρνάρα, να μην το διεκδικεί. Εκτός των άλλων, η διαρκής μετάθεση του θέματος στο μέλλον έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, διότι διατηρεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που επηρεάζουν αρνητικά τα πάντα, ακόμη και την τραπεζική ρευστότητα.

Το βέλος που λέγεται «γερμανικές αποζημιώσεις» στην ελληνική φαρέτρα δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι μια υπόθεση δίκαιη και νομικά βάσιμη, ειδικά για το αναγκαστικό δάνειο. Έχει υποστηρικτές ακόμη και μέσα στην γερμανική κοινωνία, στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς. Αντιθέτως, αυτό το βέλος στην φαρέτρα των ελληνικών διεκδικήσεων δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα σοβαρά χρησιμοποιηθεί. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αξιοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα αυτό. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο Ράιχενμπαχ όταν πριν από κάποιους μήνες είχε επισκεφτεί τον Μαν.Γλέζο, είχε παραδεχθεί δημόσια ότι η Γερμανία είναι και ηθικά εκτεθειμένη απέναντι στους Έλληνες.

Η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές στα πάντα

Κι όλο το χρέος να διαγραφεί, αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Θα ξαναδημιουργηθούν ελλείμματα, χρέη και μαύρες τρύπες. Η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές στα πάντα: για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την εξάλειψη των ακραίων φαινομένων διαφθοράς και γραφειοκρατίας, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για την οικονομία. Για όλα αυτά μιλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τέλειο, δεν είναι ολοκληρωμένο ούτε πλήρες, αλλά δουλεύουμε εντατικά υπό τον Γ.Δραγασάκη για να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους...
avgi.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα