Eπιτέλους μια ωραία ιδέα>Μετακομίζει το λιμάνι του Πειραιά στο Λαύριο(σσ και το Λαύριο στην..Ραφηνα..αλλή ωραια ιδέα).


«Πρωταθλητή» στο πρόσωπο του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου φαίνεται ότι βρίσκει μια παλαιότερη πρόταση που σήμερα όμως κερδίζει έδαφος αφού ενδέχεται να μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των ακτοπλοϊκών, της ανάπτυξης της Αττικής, της αναβάθμισης του Πειραιά και της ανάπτυξης της βιομηχανίας της κρουαζιέρας.

Ο λόγος για την μετακόμιση της ακτοπλοΐας που καλύπτει τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο
στο λιμάνι του Λαυρίου. Στον Πειραιά σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό θα μείνουν μόνο τα πλοία της Κρήτης και του Σαρωνικού και θα αναπτυχθεί η κρουαζιέρα. Για να καλυφτεί η απόσταση από την Αθήνα έως το Λαύριο αρτιότερα το σχέδιο προκρίνει και την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σίγουρα δεν δείχνει να είναι μια πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί αύριο, ειδικά με τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Ίσως ούτε και στα επόμενα 5 χρόνια. Αποκτά όμως σίγουρα momentum και όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης στην Ακτή Βασιλειάδη μπορεί «να δώσει λύση στο μείζον θέμα του κόστους των καυσίμων για τις ακτοπλοϊκές, να τονώσει την τουριστική βιομηχανία με δεδομένη την εγγύτητα με το αεροδρόμιο και την αναβάθμιση έτσι των συνδυασμένων μεταφορών τουριστών και να επιτρέψει την εκτέλεση πολλαπλών δρομολογίων από λιγότερα πλοία λόγο της εξοικονόμησης χρόνου ταξιδίου».

Επιπλέον «μπορεί να δώσει ανάσα στον Πειραιά δημιουργώντας περισσότερο χώρο για κρουαζιερόπλοια και εν τέλει να αναβαθμίσει τόσο την πόλη όσο και ολόκληρη την Αττική», αναφέρει ο υπουργός.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Έχει διατυπωθεί από παράγοντες της ακτοπλοΐας αλλά και από Πειραιώτες που επιθυμούν την αποσυμφόρηση της πόλης του Πειραιά και την υγιέστερη ανάπτυξή της. Συζητείται μεταξύ επιχειρηματιών από άλλους χώρους και έχει υποστηρικτές μεταξύ πολλών τακτικών ταξιδιωτών των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου.

Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός την διατύπωσε δημοσίως (πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση) και προ ολίγων εβδομάδων στα πλαίσια τοποθέτησής του για την ανάπλαση της Αττικής αλλά και στην «συζήτηση» μεταξύ ΟΛΠ και υπουργείου Ανάπτυξης περί δημιουργίας νέου λιμένα κρουαζιέρας στο Φάληρο.

Σημειώνεται δε ότι το εν λόγω σχέδιο "στηρίζει" και άλλες προτάσεις που πρόσφατα έχουν κατατεθεί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας που γνωρίζει πρωτοφανή πτώση ως τελικός προορισμός ξένων και λειτουργεί ουσιαστικά κυρίως ως transit για τα νησιά και την επαρχεία.

Με το ζήτημα της βιωσιμότητας της ακτοπλοΐας να έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο εθνικό ζήτημα λόγω και της νησιωτικότητας της χώρας η εξοικονόμηση σχεδόν 40 ναυτικών μιλίων ταξιδίου (όσο είναι δηλαδή το σκέλος του ταξιδιού από τον Πειραιά ως το Σούνιο) και άνω της μιας ώρας ταξιδίου τα οφέλη σε καύσιμα και αριθμό πλοίων είναι προφανή. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι άνω του 50% των λειτουργικών εξόδων της ακτοπλοΐας είναι τα καύσιμα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Λαύριο μετά από έργα που κράτησαν ουσιαστικά μια δεκαετία και ένα τεράστιο χερσαίο και θαλάσσιο εργοτάξιο μετατράπηκε από παρηκμασμένο βιομηχανικό κέντρο, το οποίο είχε βυθιστεί τα στην ανεργία, σε ένα σύγχρονο εμπορικό και επιβατικό κόμβο που φιλοξενεί ήδη επιβατηγό λιμάνι αλλά και εμπορικό και λιμάνι κρουαζιέρας.

Η όλη συζήτηση έρχεται στο προσκήνιο σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πριν λίγες ημέρες ενίσχυση του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας του ΟΛΠ ύψους 113,9 εκατ. ευρώ (ποσοστό ενίσχυσης 95%) εκ των οποίων τα 96,9 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. επί προϋπολογισμού του έργου προ εκπτώσεων από τον διαγωνισμό ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο και χρηματοδότηση έχει περιοριστεί σε 3 νέες θέσεις μεγάλων κρουαζιεροπλοίων έναντι 6 θέσεων στον αρχικό σχεδιασμό, λόγο κόστους και όχι ζήτησης αφού ήδη οι αφίξεις πλοίων αυξάνονται με ζωηρούς ρυθμούς.

Έρχεται επίσης ενώ ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης προωθεί πρόταση για δημιουργία ιδιωτικού λιμένα κρουαζιέρας στο Φάληρο με χρηματοδοτικό μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, κόστους 200 εκατ. ευρώ χωρίς ακόμα όμως να έχει εμφανιστεί, τουλάχιστον δημόσια, ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Και βέβαια ενώ το δημόσιο διά του ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί την αξιοποίηση των λιμένων μεταξύ των οποίων, βέβαια, και ο ΟΛΠ και το Λαύριο.

Πηγή:www.capital.gr
Capital
Keywords
Τυχαία Θέματα