Σε νέους δημιουργικούς «κύκλους» μπαίνει η ΚΟΑ

Με αλλαγές και σημαντικούς προσκεκλημένους διευθυντές ορχήστρας και σολίστ μπαίνει η ΚΟΑ στον φετινό, δύσκολο λόγω της πανδημίας, χειμώνα. Οπως όλα δείχνουν, στο καλλιτεχνικό πόντιουμ της ορχήστρας θα ανέβει νέος διευθυντής καθώς η θητεία του Στέφανου Τσιαλή, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2014, πλησιάζει προς το τέλος της μετά την ολιγόμηνη ανανέωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.  

Θα μείνει όμως το πρόγραμμα του διευθυντή της ΚΟΑ

για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-21, οι συνεργασίες που έχει οικοδομήσει για την πρώτη ορχήστρα της χώρας αλλά και οι ηχογραφήσεις. Η ηχογράφηση έργων του Σκαλκώτα κυκλοφόρησε από την εταιρεία NAXOS τον περασμένο Φεβρουάριο σε διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή. Ο ίδιος διευθύνει την ορχήστρα στο νέο CD που ετοιμάζει με τη NAXOS, πάλι με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά, ενώ με την ίδια εταιρεία θα κυκλοφορήσει και η ηχογράφηση των έργων του Γιάννη Χρήστου υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη.

Ο κορωνοϊός όμως φαίνεται να καθυστερεί την ανακοίνωση ημερομηνίας για τη συναυλία του διάσημου πιανίστα Λανγκ Λανγκ και απομακρύνει επίσης τη φθινοπωρινή συναυλία του Κριστόφ Εσενμπαχ. Oμως, ο καταξιωμένος αρχιμουσικός έχει κλείσει την ανοιξιάτικη εμφάνισή του με την ΚΟΑ για τον Μάιο του 2021, ενώ έχει δρομολογηθεί μια γενικότερη συνεργασία με την ορχήστρα τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Σταθερός συνοδοιπόρος της ΚΟΑ θα είναι και φέτος ο Λεωνίδας Καβάκος με το πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής».Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου με έργα που ανήκουν στον κύκλο «Μπετόβεν», με τον Τριαντάφυλλο Λιώτη στο πιάνο και τον κ. Τσιαλή στο πόντιουμ. Η ορχήστρα συνεχίζει και ολοκληρώνει τους «κύκλους» που άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια και ανοίγει νέους στο φετινό της πρόγραμμα.

Συνεχίζεται έτσι και ολοκληρώνεται ο κύκλος «Ηρωες», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Οι συναυλίες κορυφώνονται μία ημέρα πριν από την 25η Μαρτίου του 2021 με την «Ηρωική σκηνή» από την Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ και τη «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη. Η επική (μουσική) ατμόσφαιρα φαίνεται ότι άρεσε στην ΚΟΑ και φέτος εγκαινιάζει νέο «επαναστατικό» κύκλο, αφιερωμένο σε ιστορικές εξεγέρσεις εκτός συνόρων. Μεταξύ άλλων εκεί θα ακούσουμε την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, στο 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς και τον Ντάνιελ Χόουπ στο 1ο Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Μαξ Μπρουχ. Η ορχήστρα επίσης ανοίγει τον κύκλο «Σοστακόβιτς», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, και τον κύκλο «Μότσαρτ» με αφορμή τη συμπλήρωση 230 ετών από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

Ανάμεσα στους σημαντικούς καλεσμένους της ΚΟΑ που θα ανέβουν στο πόντιουμ ή θα παίξουν ως σολίστες, περιλαμβάνονται επίσης οι Ντανιίλ Τριφόνοφ, Εντο ντε Βαάρτ, Στέφαν Ντορ, Μάρκους Μπος, Βιατσεσλάβ Βόλιτς. Φέτος, επίσης, η Ακαδημία Νέων Μουσικών της ΚΟΑ κλείνει τα πέντε της χρόνια.  

Keywords
Τυχαία Θέματα