Ζηλανδία: Πολύ δύσκολος ο απεγκλωβισμός των τουριστών (video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένας πανικός επικρατεί στη Νέα Ζηλανδία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά και τους αμέτρητους μετασεισμούς που ακολουθούν. Η γη δεν έχει σταματήσει να κουνιέται και οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι, προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές σημείο που θα τους σώσει από ενδεχόμενο χτύπημα.

Διασώστες, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικοί απομακρύνουν εκατοντάδες τουρίστες και κατοίκους από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Πολλά παιδιά και γυναίκες βρίσκονται εκεί και κινδυνεύουν, λένε οι Αρχές.

Η Καϊκούρα, συγκεντρώνει πλήθος τουριστών καθώς είναι από τα πιο γνωστά θέρετρα για εκδρομές με πλοία για την παρακολούθηση φαλαινών. Τώρα όμως έχει αποκλειστεί λόγω των τεράστιων βράχων που κατολίσθησαν και η απομάκρυνση των ανθρώπων γίνεται με τέσσερα μεγάλα ελικόπτερα της εθνικής άμυνας κι ένα πλοίο. Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες με τις βροχές, τον έντονο αέρα και τους αμέτρητους μετασεισμούς, καθιστούν επικίνδυνο τον απεγκλωβισμό των τουριστών.

Πανικοβλημένοι οι περισσότεροι τουρίστες που είχαν επισκεφτεί το μέρος, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητα ή στην αίθουσα του τοπικού κέντρου συναντήσεων. Ο Μαρκ Σόλομον, αρχηγός της τοπικής φυλής των Μάορι, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες, έκανε λόγο για 1000 άτομα που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσέφεραν βοήθεια δίνοντας τους καραβίδες, αλλά οι συνθήκες χωρίς ρεύμα ήταν πολύ δύσκολες. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό από το να το πετάξουμε στα σκουπίδια, γι’ αυτό το στέλνουμε στο για να ταΐσουμε τον κόσμο».

Δύο αμερικάνικα ελικόπτερα αλλά και τέσσερα που έφτασαν στο σημείο από την Κίνα, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να βοηθήσουν τους τουρίστες και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του κινεζικού προξενείου στο Κράισττσερτς, μια πόλη που δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σεισμό του 2011, η Κίνα νοίκιασε τέσσερα ελικόπτερα και μετέφερε 40 Κινέζους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, από την Καϊκούρα. Σήμερα η διάσωση θα συνεχιστεί.

Ένα χάος επικρατεί και στο Ουέλιγκτον, με πολλούς να επιστρέφουν φοβισμένοι στις εργασίες τους και άλλους να ζητούν να δουλέψουν από το σπίτι. Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, πέταξε χθες πάνω από τα χαλάσματα και έκανε λόγο για τρομακτικές κατολισθήσεις, που σύμφωνα με τους ειδικούς φτάνουν τις 100.000. Οι ζημιές θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια και η αποκατάσταση τους θα χρειαστεί τεράστιο χρονικό διάστημα.

Το άρθρο Ζηλανδία: Πολύ δύσκολος ο απεγκλωβισμός των τουριστών (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα