Ξεκινάει η διαπραγμάτευση : Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης-Οι απαιτήσεις των δανειστών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοέμβρη. Το σημαντικό στοιχείο που αξίζει να μνημονευθεί είναι ο αναβαθμισμένος θεσμικά ρόλος του ΔΝΤ, που με τον «αέρα» του συμμετέχοντα στο ελληνικό πρόγραμμα ως βασικός χρηματοδότης, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί ιδιαίτερα απαιτητικό μέσω της εκπροσώπου του κα Βελκουλέσκου.

Η γραμμή άμυνα της κυβέρνησης-Τα σημερινά ραντεβού

Το σίγουρο είναι ότι θα ασκηθούν πιέσεις σε μια σειρά

από ζητήματα με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το όριο της διαπραγμάτευσης είναι το τρίτο μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2015 με τους δανειστές. Πέραν τούτου ουδέν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Η εν λόγω γραμμή άμυνα αφορά τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις όσο και τα εργασιακά που όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με «άγριες διαθέσεις».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινά από τις 11 το πρωί όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), με κύριο στόχο να διαμορφωθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων μέχρι και τις 21 Νοέμβρη.

Ερωτηματικό παραμένει η εξέλιξη ζητημάτων που το προηγούμενο διάστημα είχαν «κολλήσει» όπως είναι το ζήτημα της ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ όπως και η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος αρμόδιος υπουργός για τα συγκεκριμένα θέματα κ. Σκουρλέτης είχε σημαντικές αντιρρήσεις. Μένει να αποδειχθεί αν ο νέος υπουργός κ. Σταθάκης προχωρήσει στην άμεση διευθέτηση των εν λόγω θεμάτων προσχωρώντας πλήρως στις θέσεις των δανειστών.

Εξάλλου σήμερα το απόγευμα στις 5:00 θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τόσα τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και το ζήτημα της έναρξης της λειτουργίας της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» από την 1.1.2017.

Το «κύριο μενού» «σερβίρεται» στις 6:00 όπου η νέα υπουργός κα. Αχτσίογλου προσέρχεται στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά έχοντας χαράξει μια γραμμή άμυνας που έγκειται στους εξής τέσσερις πυλώνες :

• Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην βάση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων.

• Στην επαναφορά του χαρακτήρα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας , την ίδια στιγμή που οι δανειστές ζητούν της περαιτέρω προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

• Στην διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5% σε μηνιαία βάση αντί του 10% που ζητούν οι δανειστές.θα υπεραμυνθεί του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Εξάλλου όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση «οδηγός¨για το εν λόγω θέμα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ.

• Στην απόρριψη της επαναφοράς του δικαιώματος της εργοδοτικής ανταπεργίας, ζήτημα για το οποίο αναμένεται να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Σε σχέση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα επιδιώξει αυτό να επανέλθει προς συζήτηση στο τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018, ενώ σε ότι αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση είναι δεκτική σε αλλαγές στον βαθμό που δεν θα θίγονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το άρθρο Ξεκινάει η διαπραγμάτευση : Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης-Οι απαιτήσεις των δανειστών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα