Υψηλή διπλωματία με φόντο τη Συρία

Τους κινδύνους που θα επιφέρει ένα ενδεχόμενο πλήγμα των αποθεμάτων χημικών υλικών στη Συρία, επισημαίνει η Ρωσία στην Αμερική, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της πρώτης.

«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι, μεταξύ των στόχων που εξετάζονται για τα πλήγματα, περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την ασφάλεια του συριακού χημικού οπλοστασίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

«Εφιστούμε την προσοχή των αμερικανικών αρχών και των

συμμάχων τους εναντίον οποιουδήποτε πλήγματος σε χημικές εγκαταστάσεις και τα γύρω εδάφη», προσθέτει η ρωσική διπλωματία, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια «επικίνδυνη καμπή» στη συριακή κρίση.

«Θα υπήρχε εκεί απειλή έκλυσης ουσιών υψηλής τοξικότητας με συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον», συνεχίζει το ρωσικό υπουργείο.

Η Αμερικάνικη πλευρά

Στην αντίπερα όχθη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της G20 στην Αγία Πετρούπολη δηλώνει πεπεισμένος ότι οι συριακές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της διεθνούς απαγόρευσης της χρήσης των όπλων αυτών, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς τόνισε η Ρωσία δεν έχει «τίποτα να συνεισφέρει» στην πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ, μετά την άρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία για το θέμα αυτό και κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τη Μόσχα ότι «αρνείται να ενεργήσει» στον ΟΗΕ κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και ότι θέλει «να αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα» αυτής της υπόθεσης.

«Οι Ρώσοι έχουν υποστηρίξει τον “Ασαντ όποια κι αν είναι τα γεγονότα, ό,τι κι αν κάνει το καθεστώς. Δεν περιμένουμε συνεργασία με τους Ρώσους στο θέμα των χημικών όπλων», τόνισε ο Ρόουντς.

Οι κινήσεις της Γαλλίας

Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθεί εντός του πρωινού με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Πολιτική λύση προκρίνει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή του «ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα