Υπό προϋποθέσεις οι μετεγγραφές στα κεντρικά Ιδρύματα

Με στόχο τον περιορισμό των μετεγγραφών σε κεντρικά Ιδρύματα της χώρας, που θα μπορούσε να υπερπληρώσει τις σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και παράλληλα να ερημώσει τις περιφερειακές σχολές, το υπουργείο Παιδείας

προανήγγειλε αλλαγές, οι οποίες θα ανακοινωθούν επίσημα στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε τρεις αλλαγές στο ισχύον σύστημα που θα δώσουν «ανάσα», καθώς εκτιμάται ότι 15.000 έως 30.000 πρωτοετείς φοιτητές θα καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να πάρει κάποιος μετεγγραφή θα πρέπει η σχολή να είναι σε πόλη όπου κατοικούν οι γονείς του ή σπουδάζει ήδη κάποιο από τα αδέλφια του. «Μπορεί να μένεις μαζί με τους γονείς σου στη Λάρισα, να περάσεις στην Ηγουμενίτσα και να θέλεις να πάρεις μετεγγραφή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και να την πάρεις; Το σημερινό σύστημα είναι παράλογο», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, η σχολή μετεγγραφής θα πρέπει να είναι όχι απλά συναφής, αλλά απολύτως αντίστοιχη με την σχολή στην οποία έχει επιτύχει ο φοιτητής που υποβάλλει το αίτημα. Συν τοις άλλοις και ανεξαρτήτως της επιθυμίας ενός φοιτητή για το Πανεπιστήμιο που θα μετεγγραφεί, θα μπορεί να γίνει κατανομή με κριτήριο τις σχολές στις οποίες υπάρχουν θέσεις.

Με τις αλλαγές αυτές, το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι θα περιορίσει τις μετεγγραφές, καθώς θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που θα απορριφθούν. Πάντως, όπως προανήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, το θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές «του χρόνου θα αλλάξει», ενώ οι φετινές αλλαγές θα εφαρμοστούν με σχετική υπουργική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα