Υπό κατάρρευση το ταμείο των επικουρικών-Με δανεικά πληρώνονται οι συντάξεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η περιουσία του ΕΤΕΑ εξαϋλώνεται καθώς κάθε μήνα ρευστοποιούνται ομόλογα για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα «Καταρρέει το επικουρικό ταμείο καθώς, παρά τις μειώσεις στις συντάξεις, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει και σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους». Ενώ σημειώνεται περαιτέρω, πως

από την στιγμή που ξεκίνησαν οι περικοπές στις συντάξεις το Ταμείο έχει ρευστοποιήσει ομόλογα αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη ρευστοποίηση ομολόγων αφορά στα εξής :

• Τα 55 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.

•Τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου.

• Τα 50 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου.

• Τα 70 εκατ. ευρώ πρόκειται να ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (δεδομένου ότι λείπουν 45 εκατ. ευρώ) όπως και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, καθώς λείπουν 25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εκτός της εν λόγω ρευστοποίησης είχε υπάρξει και άλλη μια, της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ τον Φλεβάρη του 2016, με κύρια αιτία και τότε την αδυναμία της αποπληρωμής των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση το ανησυχητικό σημείο της υπόθεσης είναι πως ως φαίνεται το ΕΤΕΑ παρουσιάζει έκδηλη δυστοκία στο να ανταποκριθεί με επάρκεια στην καταβολή των συντάξεων, και δεδομένου πως η ρευστοποίηση ομολόγων για την αποπληρωμή τους δεν μπορεί να συνεχίζεται εις το διηνεκές, καραδοκεί η πιθανότητα νέων περικοπών.

Σε πρώτο στάδιο είναι πιθανό να οδηγηθούμε στην κατάργηση των προσωπικών διαφορών, δεν αποκλείεται ωστόσο σε μια δεύτερη φάση να μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές που έχουν μεν επανυπολογιστεί άλλα καθώς μαζί με την κύρια δεν ξεπερνούν το άθροισμα των 1.300 ευρώ δεν υπέστησαν περικοπές. Αν συνεχιστεί λοιπόν και επιδεινωθεί η αδυναμία αποπληρωμής των συντάξεων από το το Ταμείο επικουρικών, εκβάλει ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο νέων περικοπών.

Το άρθρο Υπό κατάρρευση το ταμείο των επικουρικών-Με δανεικά πληρώνονται οι συντάξεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα