Αναβρασμός στις ΗΠΑ: Φωτιές, συλλήψεις κι ένας διχασμένος λαός

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια νύχτα πραγματικό θρίλερ σε δέκα τουλάχιστον πόλεις των ΗΠΑ έζησαν οι κάτοικοι που δεν κατέβηκαν στους δρόμους, από τον υπόλοιπο πληθυσμό που είχε γεμίσει τις γειτονιές και ούρλιαζε κατά του νέου προέδρου.

Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Όκλαντ, Σικάγο, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη, Όρεγκον, Όστιν. Χιλιάδες ήταν αυτοί που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους με πλακάτ που έγραφαν σκληρά και χυδαία συνθήματα, ενώ φώναζαν πως είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στην

χώρα τους.

Στο Όκλαντ, σημειώθηκαν τα πιο άγρια επεισόδια. Φωτιές σε κάδους, συλλήψεις, καταστροφές κτιρίων και βανδαλισμός περιπολικών. Έκαψαν ομοίωμα του έξω από τον Λευκό Οίκο αλλά και σημαίες της Αμερικής. Μαθητές έφευγαν από τα σχολεία και κατέκλυζαν τους δρόμους, ενώ το χάος στην κυκλοφορία δεν είχε τελειωμό. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι Αρχές έχουν συλλάβει, μέχρι στιγμής, δύο διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη. Η Αμερική, δεν δέχεται με τίποτα τον Τραμπ στην καρέκλα του προέδρου.

Έχουν περάσει μόνο λίγα 24ωρα από την ανακοίνωση που γυρίζει τη σελίδα της Αμερικής, και ο Τραμπ κατάφερε το ακατόρθωτο: Να ξεσηκώσει όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο «απειλητικός» προεκλογικός λόγος του δίχασε το λαό που επέλεξε με την ψήφο του τη Δημοκρατική Χίλαρι, οι εκλέκτορες όμως τον έστειλαν κατευθείαν στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο χαρακτήρας του, εκκεντρικός και αλύγιστος, ο λόγος του ρατσιστικός και βαμμένος με ξενοφοβία, πήγε κόντρα στα στοιχήματα και τις προβλέψεις. Τώρα, μια φοβισμένη Αμερική που δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συνέβη, κατακλύζει τους δρόμους, φωνάζει, διαδηλώνει. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο λαός των ΗΠΑ είναι σχεδόν «υποταγμένος» στον ηγέτη του, μάλλον σοβαρολογεί όταν γράφει στα πλακάτ πως ο Τραμπ, δεν είναι πρόεδρος του.

Με συνθήματα που ευτελίζουν τον πρόεδρο τους, όπως «γουρούνι», «ρατσιστή», «Χίτλερ»έβαζαν φωτιές και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ζητώντας μεταξύ άλλων, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα που θέλει την ψήφο του λαού να έρχεται δεύτερη.

Ο Νίκολας Φόρκερ ήταν ένας από τους διαδηλωτές που χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός, ότι αν και η Χίλαρι συγκέντρωσε 200.000 ψήφους από το λαό, περισσότερες από τον Τραμπ, έχασε τη μάχη των εκλογών επειδή δεν την επέλεξαν οι εκλέκτορες.

«Έχουμε φωνή», έγραφαν κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές. Θέλουν τόσο πολύ να αλλάξει χέρια η προεδρεία, που ακόμη και μέσα στη βροχή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με κεριά μπροστά στο Λευκό Οίκο, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές διαθέσεις του νέου Προέδρου. «Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να φοβούνται», δήλωσε ο διοργανωτής της συγκέντρωσης Μπεν Ουίνκλερ, ανακοινώνοντας ότι διαδηλωτές θα γεμίσουν όλη τη χώρα.

Στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο οι λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές στην αρχή της βραδιάς έγιναν πολλές χιλιάδες. «Βρισκόμαστε εδώ διότι δεν είμαστε μόνοι αυτές τις σκοτεινές ώρες», επέμεινε ο Μπεν Ουίνκλερ της ομάδας MoveOn.org στην Ουάσινγκτον.

Παρά το έντονο ξενοφοβικό του προφίλ, ο Τραμπ κατάφερε να «μπει» στο Λευκό Οίκο, αλλά αυτό δεν θα φοβίσει τους πολίτες της Αμερικής. Συγκεκριμένα, ο Ιθαν Μίλερ, της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Jobs with Justice, δήλωσε: «Ζήσαμε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ρατσισμό, μισογυνισμό και πλήθος άλλες τρομακτικές τακτικές που τελικά επέτρεψαν στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την πρόοδο στη χώρα αυτή». Τόνισε μάλιστα ότι αυτή είναι πολύ δύσκολη στιγμή για το λαό.

«Ήρθα εδώ για να πενθήσω», είπε ο 28χρονος Κρις Χασάν, που εργάζεται για μία μη κυβερνητική οργάνωση, με το πρόσωπο του να είναι γεμάτο απαισιοδοξία. Την ίδια θλίψη αισθάνεται και ο 31χρονος Μεξικάνος Τζόαν Παραντί, «Αισθάνομαι πραγματικά άσχημα. Πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που συνέβη για να το αντιμετωπίσουμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό».

Στη Φιλαδέλφεια, οι Αρχές έκαναν λόγο για χιλιάδες διαδηλωτές που γέμισαν τους δρόμους κλείνοντας τους, ενώ κρατούν πλακάτ και με άγρια διάθεση τάσσονται κατά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Φοιτητές του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια, βγήκαν στους δρόμους, ενώ στο Σικάγο, περίπου 1.800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Trump International και φώναζαν συνθήματα δείχνοντας τη δυσαρέσκεια τους την αλλαγή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε πολύ πριν αναλάβει την εξουσία, να κάνει την οικουμένη να μιλάει γι’ αυτόν και να φοβάται για το αύριο. Η πορεία θα δείξει, κατά πόσο ο Ρεπουμπλικάνος είναι τόσο επικίνδυνος, ή ήταν ο λόγος του που θα τον κυνηγάει για τα τέσσερα χρόνια που ακολουθούν στο οβάλ γραφείο του Οίκου.

Το άρθρο Αναβρασμός στις ΗΠΑ: Φωτιές, συλλήψεις κι ένας διχασμένος λαός εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα