Ξέρεις το δίκτυο Eures;

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Ενημερώνει, καθοδηγεί και παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα, αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ βοηθά τους όσους εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Το δίκτυο Eures εξασφαλίζει πληροφόρηση για κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, βιογραφικά σημειώματα ενδιαφερόμενων υποψηφίων αλλά και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό.

Δημιουργήθηκε το 1993 ως αποτέλεσμα της

συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του Ε.Ο.Χ. (οι χώρες της Ε.Ε. και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και άλλων οργανώσεων. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία αυτή. Η από κοινού αξιοποίηση των πόρων των μελών και των οργανισμών εταίρων της EURES εξασφαλίζει σταθερή βάση για το δίκτυο συνεργασίας ούτως ώστε να μπορεί να παρέχει αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Αποτελείται από: Το Δίκτυο Δημοσίων Οργανισμών Απασχόλησης. Το Δίκτυο Συμβούλων EURES στις χώρες της Ε.Ο.Χ. και το Δίκτυο ατόμων που αναζητούν εργασία και εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό.

Μάλιστα με την υπηρεσία My EURES, παρέχονται δυνατότητες εξατομίκευσης των υπηρεσιών της πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα EURES με βάση τις προσωπικές ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου, είτε ανήκει στα άτομα που αναζητούν εργασία είτε στους εργοδότες. Για παράδειγμα, τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εμφανίζονται θέσεις απασχόλησης που αντιστοιχούν στη θέση που ζητούν.

Το Βιογραφικό Online του EURES, που προσφέρεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, παρέχει τη δυνατότητα δημοσίευσης βιογραφικού έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και στους συμβούλους και στους εγγεγραμμένους εργοδότες. Από τη δικιά τους πλευρά, οι εργοδότες, μπορούν, ανοίγοντας έναν λογαριασμό αναζήτησης «My EURES» για βιογραφικά υποψηφίων, να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις παρουσιαστεί ανάλογο βιογραφικό. Η υπηρεσία «My EURES» παρέχεται δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στον ΟΑΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα