Πόσα ένσημα έχω;

Tου Σταύρου Μονεμβασιώτη

Τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που προσπαθούν κάθε χρόνο να μάθουν πόσες ημέρες ασφάλισης έχουν, δίνει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, περιλαμβάνοντας σταδιακά τα έτη ασφάλισης σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Για να την αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι αρκεί να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, το γνωστό μας ΑΜΚΑ, το οποίο το εισάγουν στο σύστημα και έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους ένα ασφαλιστικό

βιογραφικό, που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο πλήρες.
Μέχρι σήμερα έχει ενσωματωθεί στο σύστημα, ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ. Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αν προτιμάτε έχουν ενσωματωθεί συνολικά… 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης!
Μέχρι το τέλος του χρόνου γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν όλα τα στοιχεία από ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΝΑΤ, καθώς και τα στοιχεία περιόδου 1994-1997 για τον ΟΓΑ.
Η διαδικασία για κάθε ασφαλισμένο είναι απλή. Πληκτρολογεί www.atlas.gov.gr, επιλέγει την «Πρόσβαση στο Ασφαλιστικό Βιογραφικό», εισάγει τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο Taxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το ΑΜΚΑ του και αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης και εκτύπωσης του χρόνου ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει. Μάλιστα για όποιον δεν γνωρίζει το ΑΜΚΑ του, η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα «Έχω ΑΜΚΑ;» που θα του δώσει την απάντηση και θα τον κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνει για να αποκτήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα