Ξεχάστε το έντυπο Ε9 της Εφορίας

Οι συμβολαιογράφοι και όχι οι φορολογούμενοι θα συντάσσουν πλέον τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9! Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αναθέσει στους συμβολαιογράφους να ενημερώνουν εκείνοι αυτόματα κατά την σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης στο «περιουσιολόγιο» της Εφορίας την ατομική μερίδα κάθε πολίτη.

Το σχέδιο προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Οι πολίτες θα

απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που αλλάζει χέρια θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στο ΚΕΠΥΟ και από εκεί θα γίνεται η διασταύρωση.

Μέχρι σήμερα 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έπρεπε να υποβάλλουν δηλώσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Τα προβλήματα ήταν πολλά, αλλά και το κράτος δεν έχει μπορέσει να εισπράξει τους φόρους ακινήτων του 2009 και μετά (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κλπ), ενώ πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να τρέχουν για διορθώσεις για να μην πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που δεν όφειλαν.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεχάστε, Εφορίας,xechaste, eforias