Ξαφνικός «έρωτας» Λοβέρδου - Αβραμόπουλου

Στη διαπίστωση ότι έχει αποδυναμωθεί η διεθνής, διπλωματική θέση και εικόνα της Ελλάδας εξαιτίας της οξύτατης οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος και ο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κινήματος κ. Α. Λοβέρδος.

Η συζήτηση προκλήθηκε με αφορμή ερώτηση του κ. Λοβέρδου για τις εξελίξεις στη Συρία. Γρήγορα, όμως, εξελίχθηκε σε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο ανδρών, γεγονός το οποίο δεν στερείται ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, εν μέσω μάλιστα της πολιτικής ρευστότητας και των διεργασιών που σημειώνονται κυρίως στους κόλπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κινείται εμφανώς με τάσεις αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών της ηγεσίας Βενιζέλου, χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο «εξαίρετο διπλωμάτη», σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι «η εξωτερική πολιτική που είναι βασικό εργαλείο, βρίσκεται σε καλά χέρια».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως συμμερίζεται απολύτως τις παρατηρήσεις του ερωτώντος αναφορικά με την διεθνή θέση της χώρας και έσπευσε να κάνει άμεσα αποδεκτή την πρότασή του για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αμέσως μετά τις σύντομες θερινές διακοπές, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στην ευρύτερη περιοχή.

«Η ένταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλές φορές μας απομακρύνει από μεγάλα ζητήματα πολιτικής, όπως είναι τα εθνικά. Γλιστράμε στον στρουθοκαμηλισμό. Μας κάνει να πιστεύουμε ότι όσο δεν ασχολούμαστε εμείς με θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν ασχολούνται οι άλλοι μ’ εμάς. Και αυτό είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, με έμμεση αλλά σαφή στόχευση εκτός των άλλων, τη στρατηγική που ακολουθεί και η ηγεσία του κόμματός του την τελευταία περίοδο. «Πραγματικά αποδυναμώθηκε η πολιτική και διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο ολόκληρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» συμφώνησε αμέσως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. «Η κρίση αυτή έχει λαβώσει, έχει τραυματίσει το διεθνές κύρος της Ελλάδος».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι μόλις χθες, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε εγκύκλιο με αποδέκτη όλες τις διπλωματικές αποστολές, με σαφή οδηγία «Προέχει να βγάλουμε προς τα έξω την εικόνα κύρους της χώρας. Ήρθε η ώρα μέσα από την κρίση να ξεπηδήσει μια νέα πολιτική που θα καλύψει ολόκληρο τον κόσμο για μια Ελλάδα με κύρος και αυτοπεποίθηση» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Συρία πρέπει να πάρει το δρόμο του εκδημοκρατισμού. Το καθεστώς πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, έχει κλείσει τον κύκλο του. Η λύση στη Συρία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει πολιτική μετάβασης από το λαό της χώρας αυτής».

Συμπλήρωσε δε ότι πριν λίγες ημέρες, καθώς κρίθηκε ότι εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή των Ελλήνων υπηρετούντων στην εκεί κεντρική διπλωματική αποστο

Keywords
Τυχαία Θέματα