Βραβείο αυτοθυσίας στον πυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο από την Ακαδημία Αθηνών

Τιμή σε έναν ήρωα από την Ακαδημία Αθηνών. Σε μια εποχή, που το ατομικό συμφέρον κάνει αρκετούς ανθρώπους να καταφεύγουν σε μικρότητες και να αλληλοϋποβλέπονται, η πανηγυρική συνεδρία του κορυφαίου ιδρύματος της χώρας ύψωσε στα μάτια της Κοινής Γνώμης ένα φωτεινό παράδειγμα θυσίας και αυταπάρνησης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τον αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο, ο οποίος στα 33 χρόνια του έχασε τη ζωή του μέσα στους καπνούς και τη φωτιά, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να σώσει μια μητέρα δύο παιδιών. Η 44χρονη γυναίκα είχε εγκλωβιστεί μέσα σε

πύρινο κλοιό, σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο. Η προσπάθεια του πυροσβέστη, που ακολουθείτο και από άλλον συνάδελφό του, είχε τραγική κατάληξη.

Και ο πυροσβέστης και η γυναίκα νεκροί μέσα στους καπνούς

Και ο ίδιος και η ένοικος του διαμερίσματος που προσπαθούσε να διασώσει σε συνθήκες φρικτές, άφησαν την τελευταία τους πνοή, βυθίζοντας στο πένθος και την οδύνη τις οικογένειές τους. Έξι μήνες από την αποφράδα και για το Πυροσβεστικό Σώμα ημέρα, στην πανηγυρική της συνεδρία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, η Ακαδημία δια χειρός του Γενικού Γραμματέα της Βασίλειου Πετράκου τίμησε τη μνήμη του Ματθαίου Μάντζιου, απονέμοντας στους δικούς του, που άφησε πίσω, Βραβείο Αυτοθυσίας. Η τραγωδία γράφτηκε τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2014. Λίγο μετά τις εννέα, οι άνδρες του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού πήραν επείγον σήμα για πυρκαγιά, που απειλούσε διώροφη κατοικία στην οδό Ιπποκράτους του Παλαιού Φαλήρου και μάλιστα ότι υπήρχε κίνδυνος να υπάρχουν εγκλωβισμένοι ένοικοι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κατάστημα υδραυλικών του συζύγου του θύματος

Η φωτιά, που ξεκίνησε από ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης, ιδιοκτησίας του συζύγου της 44χρονης που βρισκόταν εγκλωβισμένη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και συνεχώς ακούγονταν εκρήξεις σε φιάλες ασετυλίνης. Καπνοί και φλόγες ανέβαιναν απειλητικά στους ορόφους. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν στον δεύτερο όροφο η 44χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη και στον πρώτο όροφο η ηλικιωμένη μητέρα του. Ο ιδιοκτήτης, που έφθασε στο φλεγόμενο διώροφο λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ενημέρωσε ο ίδιος τους πρώτους πυροσβέστες που έφθασαν με επικεφαλής τον Ματθαίο Μάντζιο, ότι η σύζυγος και η μητέρα του βρίσκονταν παγιδευμένες.

Κατάφερε να απεγκλωβίσει την ηλικιωμένη και συνέχισε για την μητέρα των δύο παιδιών

Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος με ένα ακόμη συνάδελφό του μπήκαν στο κτίριο, απεγκλώβισαν την ηλικιωμένη και στη συνέχεια ο 33χρονος ανέβηκε στον επόμενο όροφο για τη σωτηρία και της 44χρονης. Λόγω των εκρήξεως που συντάρασσαν το κτίριο και των εύφλεκτων υλικών αναπτύχθηκαν μεγάλα θερμικά φορτία, που εμπόδιζαν πλέον την κάθοδο, αλλά και τους άλλους πυροσβέστες να πλησιάσουν με κλιμακοφόρο όχημα. Όταν η πυρκαγιά τέθηκε με μεγάλες προσπάθειες υπό έλεγχο, ο άτυχος αρχιπυροσβέστης βρέθηκε νεκρός στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και πολύ κοντά του νεκρή επίσης η 44χρονη, μητέρα δύο παιδιών. Πιθανολογήθηκε από την αρχή ότι τελείωσε λόγω και της υπερπροσπάθειας το οξυγόνο στη συσκευή του πυροσβέστη στην προσπάθειά του να τραβήξει τη γυναίκα έξω κι έτσι έχασαν και οι δύο τις αισθήσεις τους. Στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός τους.

Ετοιμαζόταν να παντρευτεί – Ερωτηματικά από συγγενείς

Από την πλευρά της οικογένειας του πυροσβέστη, που καταγόταν από τη Λάρισα και ετοιμαζόταν τότε να παντρευτεί, διατυπώθηκαν πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες, που ο Ματθαίος έχασε τη ζωή του και απαίτησαν να αναζητηθούν ευθύνες. Η εισαγγελία Πρωτοδικών, με το δεδομένο των δύο θανάτων, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της θανατηφόρου έκθεσης, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Την υπόθεση έχει αναλάβει τακτικός ανακριτής.

Αξιωματικός υπηρεσίας τη μοιραία νύχτα

Ο Ματθαίος Μάντζιος, που συγκίνησε με τη θυσία του τόσο την κοινωνία, όσο και την Ακαδημία Αθηνών, ονειρευόταν από μικρός να μπει στις τάξεις της Πυροσβεστικής. Κατατάχθηκε στο Σώμα το 2007, ενώ το 2009 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του αρχιπυροσβέστη. Τη μοιραία νύχτα που εγκλωβίστηκε στη φωτιά και στους πυκνούς καπνούς, εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό και, όπως ήταν φυσικό, ήταν από τους πρώτους πυροσβέστες που έφθασαν στο φλεγόμενο διώροφο εν μέσω συνεχών εκρήξεων των φιαλών, που προκαλούσαν εφιαλτικές εικόνες.

32 οι νεκροί του Π.Σ. από το 1998 – Το μνημείο των πεσόντων

Ο Ματθαίος Μάντζιος, το όνομα του οποίου και μέσω της βράβευσής του από την Ακαδημία Αθηνών, θα μείνει στη συνείδηση των πολιτών ως συνώνυμο της αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο, ήταν ο τελευταίος κρίκος, που προστέθηκε σε μια μεγάλη αλυσίδα άλλων συναδέλφων του, που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον. Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει προχωρήσει στην ανέγερση «Ηρώου Πεσόντων Πυροσβεστών», στο προαύλιο του Συντονιστικού του Κέντρου, σημειώνει:

«Θα γονατίζουμε ευλαβικά – Θα τιμάμε τα ιδανικά τους»

«Η επιτυχής πορεία του Σώματος σε όλους τους τομείς δράσης, δυστυχώς, είχε και το τίμημά της. Ένας μακρύς κατάλογος συναδέλφων άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας. Από το 1998, με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ. μέχρι σήμερα μετράμε 32 θύματα, αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος». Σε ό,τι αφορά την ανέγερση του μνημείου, ακριβώς στο σημείο όπου συντονίζονται οι μάχες με τη φωτιά και όχι μόνο, γράφει το Αρχηγείο: «Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων, που θυσιάστηκαν».

Ο εγκλωβισμός του αντιπύραρχου στη Μάνη – Έμεινε μόνος για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι

Σημειώνεται, ότι πριν από τον Ματθαίο Μάντζιο η Πυροσβεστική είχε θρηνήσει, καλοκαιρινούς μήνες του 2013, τον τραγικό χαμό ενός άλλου στελέχους της, που βρήκε το θάνατο σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ της Ανατολικής Μάνης. Ήταν ο αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Κατσρής, 49 ετών, Διοικητής της Πυροσβεστικής στο Γύθειο. Ο αντιπύραρχος έφθασε στο μέτωπο της πυρκαγιάς με ένα τζιπ. Βλέποντας ότι η πυρκαγιά έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις και υπήρχε κίνδυνος να φθάσει σε κατοικημένη περιοχή, έδωσε εντολή στον οδηγό πυροσβέστη να φύγει και να φέρει περισσότερες δυνάμεις. Έμεινε μόνος στην πυρκαγιά. Εξ αιτίας και των ανέμων, που έπνεαν δυνατοί, εγκλωβίστηκε μέσα στις φλόγες και απανθρακώθηκε. Όταν έφθασαν εκεί οι συνάδελφοί του, τον βρήκαν νεκρό…

Keywords
Τυχαία Θέματα