Βενιζέλος: Ιστορική στιγμή-Τσίπρας: Μέχρι πότε θα πανηγυρίζετε;

Από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) επισημαίνοντας, ότι «η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε διεθνές ιστορικό προηγούμενο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια εντυπωσιακή, μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία και δείχνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει την Ελλάδα

όχι μόνο ως μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση αλλά μια βιώσιμη χώρα που μπορεί και πάλι να καταστεί ανταγωνιστική».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο «για μια ψήφο εμπιστοσύνης στο δυναμισμό και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εφόσον εμείς αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία».

Επισήμανε επιπλέον ότι «επί δεκαετίες προσθέτουμε χρέος στο χρέος και αυτό θα γίνει και το 2012 και ενδεχομένως και το 2013», για να τονίσει: «Η στιγμή είναι ιστορική. Σε μας εναπόκειται να κάνουμε οργανωμένα και υπεύθυνα τα επόμενα βήματα που είναι απολύτως αναγκαία είναι σημαντικό να μην ξανακάνουμε τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος».

Λίγο νωρίτερα, το λόγο είχε πάρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα «καυστικός» απέναντι στον υπουργό Οικονομικών.

«Θα πανηγυρίσετε για μία ακόμη φορά για την επιτυχία του PSI;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση ερώτησής του για τα χρέη των δανειοληπτών. «Ξέρετε καμία χώρα με 120% χρέος να δανείζεται από τις αγορές, τη στιγμή που είχε 115% όταν μπήκε στο μνημόνιο; Ποια θα είναι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα το 2020; Μέχρι τότε πόσοι θα είναι οι άνεργοι;» παρατήρησε και προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι «έρχεται λαίλαπα με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία», και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «ανήθικη» την επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI.

«Ποια είναι αυτή η πατρίδα που σώζετε, όταν ο λαός της δεν ζει με αξιοπρέπεια; Αν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε και φυσικά η ΕΚΤ είναι στο απυρόβλητο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πει στους τραπεζίτες ότι «το πάρτι τελείωσε».

«Τα δώσατε όλα και το μεγαλύτερο έγκλημα, στα όρια της εθνικής ταπείνωσης, είναι η απόφαση του Eurogroup στις 20/2, να νομοθετήσει και να συνταγματοποιήσει η χώρα το "πρώτα οι πιστωτές και μετά οι ανάγκες της"», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα όσοι θέλουν να συνταγματοποιηθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έπρεπε να πετύχουμε», αντέτεινε για τη διαδικασία του PSI o υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε «εξαιρετικό το βαθμό επιτυχίας της διαδικασίας», τονίζοντας πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και να της δώσουμε μια ιστορική ευκαιρία.

Απαντώντας εξάλλου στις αιχμές του κ. Τσίπρα περί πιέσεων τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τον εντυπωσιάζει πάντα «η ευκολία και η συστημα

Keywords
Τυχαία Θέματα