Ν.Δ.: Ετοιμάζεται για τις εκλογές

-Πολιτικό πόκερ με τους διαγραμμένους

-Προβληματισμός για τα ποσοστά του Καμμένου

Με τις εκλογές να «κλειδώνουν», όπως όλα δείχνουν, για τις 6 ή 12 Μαΐου, η Ν.Δ. βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεγάλη μάχη. Η πρωτιά της δεν αμφισβητείται, ούτε απειλείται, η αυτοδυναμία όμως παραμένει ζητούμενο και στόχος δύσκολα επιτεύξιμος, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Του

Λάμπρου Καλαρρύτη

Η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία, παρ' ότι αποτελεί σενάριο που -δεδομένων των συνθηκών- είναι αδύνατον να μην εξετάζει στις διάφορες εκδοχές του ένα κόμμα εξουσίας, προκάλεσε εκνευρισμό στη Συγγρού, διότι φάνηκε να προκρίνεται ανοιχτά με δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μετά την έκδηλη δυσφορία, που εκδηλώθηκε από πλευράς Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος έσπευσε να προβεί σε ήπια ανασκευή των δηλώσεών του περί επιθυμητής συνεργασίας μετά τις εκλογές, το μήνυμα όμως είχε σταλεί. Στη Συγγρού, παρότι γνωρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να επιβάλει κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας, εκτιμούν ότι πίσω από την επίμονη σεναριολογία υπάρχουν αφενός οι δανειστές, αφετέρου συγκεκριμένα εγχώρια κέντρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εντωμεταξύ, ετοιμάζεται για επισκέψεις σε ξένες πρωτεύουσες και συγκεκριμένα σε Λισαβόνα, Μαδρίτη και ενδεχομένως Δουβλίνο. Οι προγραμματιζόμενες επαφές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, προκαλούν πολύ συγκεκριμένους συνειρμούς, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται στον μηχανισμό και η τρίτη, η Ισπανία, εφαρμόζει ούτως ή άλλως πρόγραμμα λιτότητας. Το να γίνει λόγος για «μέτωπο του Νότου» θα ήταν παρακινδυνευμένο, ωστόσο είναι σαφές ότι και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν τις βυθίζουν στον γνωστό φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί και η Ελλάδα: μέτρα, ύφεση, απόκλιση από τους στόχους, νέα μέτρα. Η αμφισβήτηση της γερμανικής συνταγής από όλο και περισσότερες χώρες και ιδίως από αυτές που εφαρμόζουν μνημόνια λιτότητας, δεν είναι βέβαιο πάντως ότι μπορεί να οδηγήσει, ακόμα, σε αλλαγή των προγραμμάτων.

Ξανά με ευρωπαϊκό προφίλ

Αυτό που φαίνεται ότι έχει επιτύχει ωστόσο ο κ. Σαμαράς, είναι η αποκατάσταση των σχέσεών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ιδιαίτερα με τους Γερμανούς, οι οποίοι ήταν ανοιχτά εχθρικοί μαζί του. Και τώρα βέβαια, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, παραμένουν ως ένα βαθμό καχύποπτοι, διότι επιμένει να μιλά για προσήλωση μεν στους στόχους, ανάγκη τροποποίησης δε στο μείγμα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση στην άβυσσο της ύφεσης, παρά το «κούρεμα» του χρέους. Αν δεν εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι και εργαλεία, η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ., είτε κυβερνήσει αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα, θα είναι υπονομευμένη. Με την ανεργία σε επίπεδα

Keywords
Τυχαία Θέματα