Τύμπανα πολέμου στα ανατολικά μας

Συνεχίζεται η κοινωνική αναταραχή στην Ουκρανία, καθώς -όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία-, ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και κυβερνητικό μέγαρο της Κριμαίας στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μέχρι στιγμής πάντως, οι δράστες δεν έχουν υποβάλει ακόμα κανένα αίτημα.

Το θέμα που προκύπτει από την εξέλιξη αυτή αφορά τις αποσχίστηκες τάσεις στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη περιοχή, η οποία φιλοξενεί τη μεγάλη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης.

Σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη

Όπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (27/02), έχει θέσει σε κατάσταση

μάχης τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο ανακοίνωση του του ρωσικού υπουργείου, «διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις».
Νασημειώσουμε πως από χθες (26/02), στην Κριμαία, η καττάσταση είναι τεταμένη με αναφορές για κατάληψη από ρώσους ενόπλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Σκληρή γλώσσα από την Μόσχα

Την ίδια ώρα, οξύνει τη ρητορική της η Μόσχα. Σε ανακοίνωσή μετά και τα γεγονότα που καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης (27/02) στην Κριμαία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πως η Ρωσία «θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.
«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα