Συμφωνία για την απομάκρυνση των συριακών χημικών όπλων ως τον Απρίλη

Οι συριακές αρχές συμφώνησαν με το νέο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση όλων των χημικών όπλων από το συριακό έδαφος μέχρι τα τέλη Απριλίου, δεδομένου ότι η Δαμασκός δεν μπόρεσε να τηρήσει την προηγούμενη συμφωνία που προέβλεπε τη μεταφορά του οπλοστασίου της εκτός Συρίας μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την καθυστέρηση, η Συρία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο 100 ημερών για την απομάκρυνση των υπόλοιπων χημικών όπλων μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο ο ΟΑΧΟ διαφώνησε, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει να μεταφερθεί ο μεγαλύτερος όγκος των χημικών όπλων στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας μέχρι τις 13 Απριλίου. Από εκεί θα φορτωθούν σε πλοία και θα καταστραφούν. Τα φορτία από δύο τοποθεσίες όπου υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας θα μεταφερθούν στη Λαττάκεια μέχρι τις 27 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα