Τσίπρας – Ερντογάν: Ταύτιση απόψεων βλέπει η Daily Sabah

Ενώ οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα κλιμακώνονται όλο και περισσότερο και όσο η Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση, τα τουρκικά ΜΜΕ θυμούνται τον Τσίπρα. «Πώς η αντίδραση του Ερντογάν ταυτίζεται με την προειδοποίηση του Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Daily Sabah», στο οποίο γίνεται

λόγος για «δικαιολογημένες» αντιδράσεις από τον Τούρκο πρόεδρο απέναντι σε κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που χαρακτηρίζονται προκλητικές. Στη συνέχεια, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του Τσίπρα προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες, λέει η «Daily Sabah», είναι «λογικές» και αντηχούν τις αντίστοιχες του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα της τουρκικής «Daily Sabah» γράφει για τον Αλ. Τσίπρα:

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα “από το κέντρο σταθερότητας και εμπιστοσύνης σε ένα δύσκολο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου, σε φερέφωνο της Δύσης”. Ο ίδιος διευκρίνισε: “Στην πραγματικότητα, είναι ένα απροστάτευτο φυλάκιο, γιατί αν έπρεπε ποτέ να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας -ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας- θα είμαστε ολομόναχοι”».

Για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, η «Daily Sabah» έχει να πει τα εξής:

«Ο Μητσοτάκης, με τη σειρά του, υιοθετεί μια αντιτουρκική ατζέντα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ επιμένει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, οι Έλληνες πολιτικοί παρουσιάζουν την Τουρκία ως “επεκτατική” και “επιθετική” όλο και πιο συχνά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα, η οποία ενισχύθηκε από στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, άρχισε να μιλά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια (19 χιλιόμετρα).

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως αυτή η τάση δεν είναι βιώσιμη, προτρέποντας την Ελλάδα να “συγκεντρωθεί” και “να τα βγάλει πέρα μόνη της”. Ξεκαθάρισε έτσι ότι η Ελλάδα, και όχι η Τουρκία, σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021».

Keywords
Τυχαία Θέματα