«Τροχονόμος» η κυβέρνηση στην πώληση της Εμπορικής

Έντονο παρασκήνιο με «υπόγειες» διαβουλεύσεις και με «ανεξήγητες» διαρροές που επιχειρούν να προϊδεάσουν το αποτέλεσμα της κατ’ όνομα όπως φαίνεται διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.

Τα σενάρια αυτά έχουν βάλει φωτιά όχι μόνο στα γραφεία των τραπεζιτών, αλλά και σε αυτά των θεσμικών παραγόντων που φέρουν την ευθύνη του αδιάβλητου της διαδικασίας και της τήρησης των κανόνων που προβλέπονται από τις αρχές και τη νομοθεσία.

Η παραδοσιακή ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου

δεν ήταν ικανή να σταματήσει τη σκληρή παρασκηνιακή μάχη που ξεκίνησε πριν ακόμη από την επίσημη υποβολή των τριών προσφορών στην Credit Agricole, δεδομένου ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 27 Αυγούστου.

Τυπικά η Credit Agricole μέτοχος και πωλητής της Εμπορικής Τράπεζας θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των προσφορών, η δε απόφασή της δεν θα κριθεί από το προσφερόμενο τίμημα που και στις τρεις προσφορές είναι συμβολικό ύψους 1 ευρώ, αλλά από τους επιμέρους παράγοντες και κυρίως από τις συνέργειες κάθε πρότασης.

Οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, είχαν πριν από την υποβολή των προτάσεών τους, κατ’ ιδίαν επαφές με τους γάλλους της Credit Agricole στο Παρίσι. Οι γάλλοι από την πλευρά τους είχαν επαφές τόσο με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο μέτοχος των τριών ελληνικών τραπεζών, καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Οι εποπτικές αρχές και το ΤΧΣ έθεσαν όρους και ρήτρες προς την Credit Agricole, προκειμένου να επιτρέψουν τη συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι ρήτρες πέραν του συμβολικού τιμήματος, αφορούν στην υποχρέωση των γάλλων μετόχων αφενός να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και αφετέρου να μην αποσύρουν τη ρευστότητα από την Ελλάδα, γεγονός που τους «υποχρεώνει» να παραμείνουν με ένα μικρό ποσοστό μέτοχοι στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά την πώληση της Εμπορικής.

Λόγω των συνθηκών και της οικονομικής δεινότητας στην οποία βρίσκονται ελλείψει κεφαλαίων και ρευστότητας, όχι μόνον οι υποψήφιοι αγοραστές αλλά και η ίδια η Εμπορική, η διαδικασία πώλησης είναι τελείως διαφορετική από τις αντικειμενικά διαφανείς διαδικασίες ενός κανονικού ανοικτού διαγωνισμού.

Στις νέες συνθήκες και με το επιχείρημα του απορρήτου για λόγους προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ούτε αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία πώλησης είναι γνωστή και ξεκάθαρη, αλλά ούτε οι όροι και τα κριτήρια που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα έχουν δημοσιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να τίθενται ζητήματα διαφάνειας αλλά και να εγείρονται αμφισβητήσεις και ερωτηματικά για το ρόλο του βασικού μετόχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και για το ρόλο των εποπτικών αρχών προεξάρχουσας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήδη έχει δεχθεί κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη μεταβίβαση της Αγροτι

Keywords
Τυχαία Θέματα