Τρίζει η Ευρωζώνη

-Στον προθάλαμο του ευρωπαϊκού μηχανισμού η Ισπανία

-«Διαγκωνισμός» δηλώσεων για το ευρωομόλογο

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ισπανία η ευρωζώνη κρατά την ανάσα της, ελπίζοντας να αποφύγει τα χειρότερα, κάτι το οποίο φαίνεται όλο και πιο δύσκολο. «Το πρόβλημα της ευρωζώνης στρέφεται από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στο κέντρο.

Του Γιάννη Αποστόλου

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλες οικονομίες για να διασωθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», δήλωσε ο άρτι απελθών επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο Μάγιερ, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα στα σενάρια τρόμου για την Ευρώπη, τόνισε ότι «το περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, δηλαδή έξι φορές μεγαλύτερο από της Ελλάδος, είναι αδύνατον να καλυφθεί από το ΔΝΤ και τον ESM. Συνεπώς θα πρέπει να παρέμβει η ΕΚΤ για να προλάβει την οικονομική καταστροφή»... Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πρέπει να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας του, αλλιώς κινδυνεύει να αντικατασταθεί από δημαγωγούς, που υπόσχονται να ακυρώσουν τις συμφωνίες, οδηγώντας την Ιταλία εκτός αγορών. Η Ισπανία και η Ιταλία προκαλούν ίλιγγο στην Ευρώπη, γιατί είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν και πολύ μεγάλες για να αφεθούν να καταρρεύσουν».

Μπροστά στον κίνδυνο του ντόμινο εντωμεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απομονώνεται όλο και πιο πολύ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ελαφρά από τη γραμμή της άκαμπτης λιτότητας και των άμεσων μεταρρυθμίσεων-σοκ, τουλάχιστον για τα αδύναμα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Stralsund της Βαλτικής, η Μέρκελ εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει για αλλαγές στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη «δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει καμία ιδέα, που θα μπορούσε να αποτρέψει μια διάσπαση της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε: «Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά σε ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών. Κι αν κάνουμε αυτή τη συζήτηση με βάση τα ταμπού κάθε ενός, τότε δεν θα πάμε πουθενά…».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου η Μέρκελ θα συζητήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα φανεί αν μπορεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό, αποδεχόμενη τουλάχιστον να δοθεί χρονική παράταση στα ευρωπαϊκά κράτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως αδιάλλακτη για το θέμα του ευρωομολόγου, αλλά και για τη σύσταση ενός «πανευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των τραπεζών».

Μάχη για τα ευρωομόλογα

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνάντησή τους, τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και υποστήριξαν τις προτάσεις της Κομ

Keywords
Τυχαία Θέματα