Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς αξιωματικούς – Γιατί μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο ένας από τους χειριστές, τα αίτια της πτώσης

Φως στην τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος τις ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να ρίξουν οι αρμόδιες αρχές. Ήδη μελετώνται εξονυχιστικά τα ευρήματα από τα συντρίμμια του μοιραίου ΑΒ-212 που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο νησί Κίναρος του ανατολικού Αιγαίου.

Το ελικόπτερο κατέπεσε σε δύσβατο σημείο του νησιού και η επιχείρηση περισυλλογής αναμένεται να διαρκέσει για ημέρες, καθώς όλα τα συντρίμμια και απάρτια θα πρέπει να μεταφερθούν με τα χέρια από τις ομάδες έρευνας και στη συνέχεια

να φορτωθούν σε ειδικό σκάφος για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Η Αεροπορία Ναυτικού αναμένεται να προσπαθήσει να «συναρμολογήσει» τα κομμάτια του ελικοπτέρου για να διαπιστώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Η επιχείρηση περισυλλογής των συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιείται από πλωτά και ιπτάμενα μέσα του ΠΝ, της ΠΑ και του ΠΣ. Επίσης στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών μετέβη στη ν. Κίναρο προσωπικό της ΔΥΚ του ΠΝ, της 31 ΜΕΕΔ της ΠΑ και της ΕΜΑΚ του ΠΣ.

Μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;

Σε αυτά τα δυο ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που θα συντάξουν το πόρισμα του δυστυχήματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνηγορεί υπέρ του ενός ή του άλλου σεναρίου.

Οι νυχτερινές πτήσεις των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά και μηχανική ισχύ από τους κινητήρες του ελικοπτέρου. Επομένως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο «κρατήματος» κάποιου από τους κινητήρες, ή απώλειας υδραυλικών υγρών, ή ακόμα και ενός ανθρώπινου λάθους, όπως απώλεια προσανατολισμού του πιλότου που πετούσε το ελικόπτερο σε συνθήκες πλήρους σκότους.

Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς αξιωματικούς

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε στη μνήμη των δυο νεκρών μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου. Μέχρι τώρα έχει γίνει ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση δυο μελών του πληρώματος, του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ΠΝ και του Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΡΕ) Ελευθέριου Ευαγγέλου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κυβερνήτη του ελικοπτέρου, Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ, συνεχίζονται ενώ, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαδικασία περισυλλογής/μεταφοράς των δύο σορών. Το εξαιρετικά δύσβατο της περιοχής και ιδιαίτερα του σημείου πτώσης του ελικοπτέρου δυσχεραίνουν τις σε εξέλιξη διαδικασίες.

Θλίψη και ψυχική συντριβή στις οικογένειες των νεκρών

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού.

Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών. Οι γονείς του κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές τα καλοκαίρια. Η Κίναρος όπου συνετρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον δήμο Λέρου.

Τελευταία στιγμή μπήκε στο ελικόπτερο που έπεσε ο ένας από τους δύο χειριστές

Το παιχνίδι της μοίρας τραγικό. Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε χθες στη νήσο Κίναρο, όπως λένε φίλοι και συγγενείς του δεν επρόκειτο να πετάξει με το ελικόπτερο, το σχέδιο άλλαξε τελευταία στιγμή και έτσι επιβιβάστηκε.

Σύμφωνα με τις Αργολικές Ειδήσεις, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου AB212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς δεν θα πετούσε με το συγκεκριμένο ελικόπτερο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο 34χρονος αξιωματικός από την Άρια Ναυπλίου μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο καθώς το δικό του είχε παρουσίαση βλάβη. Δυστυχώς αυτή η αλλαγή στάθηκε μοιραία για τη ζωή του.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό στην ιδιαίτερή του πατρίδα. Απαρηγόρητη η σύζυγός του που είναι έγκυος στο δεύτερό τους παιδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα