Τραμπ Τικ Τοκ: Δικαστής μπλοκάρει την εντολή του προέδρου για απαγόρευση

Τραμπ Τικ Τοκ: Με προσωρινή απόφαση απορρίφθηκε η εντολή του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής. Ένας Αμερικανός δικαστής στην Ουάσινγκτον εμπόδισε  την εφαρμογή της εντολής για την απαγόρευση προς την Apple Inc, αλλά και την Google της Alphabet να διαθέτουν την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή Tik Tok,

τη γνωστή πλατφόρμα για βίντεο μικρής διάρκειας. Ο περιφερειακός δικαστής Καρλ Νίκολς εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση, την οποία και έχει στα χέρια της η ιδιοκτήτρια εταιρία της εφαρμογής ByteDance, που επιτρέπει τη διανομή της TikTok, από τις σελίδες εφαρμογών στις ΗΠΑ. Η απαγόρευση αυτή θα εφαρμόζονταν από τις 23:59 πριν από τα μεσάνυχτα χθες, Κυριακή.

Προσωρινή αναβολή της απόφασης για Tik Tok

Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν το Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε  διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, μέσα σε 90 ημέρες! Στο διάταγμα εξηγούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance  μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών»,.

Με αφορμή λοιπόν την εθνική ασφάλεια ο Τραμπ  κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα.

Εμπορικός πόλεμος και εξαγορές πίσω από την απαγόρευση

«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης», αντέδρασε εκπρόσωπος της ByteDance.«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια».

Σε ένα πλαίσιο ισχυρών εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει ήδη ριζικά μέτρα όσον αφορά το TikTok και την πλατφόρμα WeChat. Η τελευταία ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων. Διέταξε να σταματήσουν, μέσα σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή με αμερικανικούς εταίρους.

Στη Microsoft το Tik Tok

Το διάταγμα λοιπόν που έχει υπογραφτεί  διευκρινίζει πως ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».Ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το σχετικό  διάταγμα, η ByteDance θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα «Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το TikTok και τη Musical.ly», μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρία και ενσωματώθηκε στο TikTok.

Από την άλλη αυτή η προσωρινή απόφαση του δικαστή της Ουάσινγκτον για απόρριψη της εντολής Τραμπ δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική θα είναι στη πράξη διότι  δεν απαγόρευσε «κατά την τρέχουσα περίοδο» επιπρόσθετους περιορισμούς του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την TikTok, οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν ως συνέπεια να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση της αναφερόμενης εφαρμογής στις ΗΠΑ. Οπότε το θέμα σίγουρα δεν θα κλείσει εδώ ειδικά με φόντο τις εκλογές του Νοεμβρίου που ίσως η κυβέρνηση Τραμπ να θέλει να δείξει ένα άλλο προφίλ και να μη δώσει έκταση σε θέματα που θα τις κοστίσουν σε ψήφους!

Πηγή:Euronews
Keywords
Τυχαία Θέματα