Τουρκία – εισβολή: Νέες εξαγγελίες από τον Ερντογάν

Τουρκία – εισβολή: Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση ανατολικά του Ευφράτη επαναδιατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, σε μία περιοχή που ελέγχεται από Κούρδους αντάρτες. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση τόσο προς τη Ρωσία, όσο και προς τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει με την Άγκυρα για την οργάνωση μιας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας. Αυτή θα είχε ως στόχο την απομάκρυνση κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία θεωρεί την τελευταία τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, η YPG αποτέλεσε τον βασικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η υπομονή της Τουρκίας με τις ΗΠΑ φαίνεται να εξαντλείται σε αυτό το σημείο. Αυτό γιατί η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις ενέργειες για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης. Παράλληλα, έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τους YPG.

Τουρκία – εισβολή: Τρίτη φορά στη Συρία

Αν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εισβολή, θα είναι η τρίτη φορά που γίνεται από την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Η εισβολή είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά από τον Ερντογάν νωρίτερα φέτος, ωστόσο αργότερα την ανέβαλε. «Εισβάλαμε στο Αφρίν, στο Γιαραμπλους και στην περιοχή Αλ-Μπαμπ. Τώρα θα εισέλθουμε στα ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα